10 nap aktívan a Nyugat-Balatonnál

A Nyugat-Balaton számos látnivalót, élményt tartogat az aktív kikapcsolódást kereső vendégeknek. A tervezést segítendő, összeállítottunk Önöknek aktív felfedező 10 napos programjavaslatot. Kalandra fel!

Megmutatjuk, hogy nem csak strandolni lehet a Balatonon, hanem borongós időben is akad bőven felfedeznivaló, de akár tavasszal, ősszel is érdemes nyaralást tervezni Gyenesdiásra, a Nyugat-Balaton üdülőfalujába. Az élmény garantált!

Összeállítottunk egyrészt gyerekekkel érkezőknek, másrészt aktív felfedezőknek egy-egy 10 napos programjavaslatot, melyekkel a tervezést szeretnénk segíteni. A lebonyolítást, szervezést azonban vendégeink kreativitására bízzuk. Természetesen az időtartam és a tartalom is szabadon variálható, ezek csak tippek, javaslatok!

10 nap aktívan a Nyugat-Balatonon
1. Tanúhegyek nyomában: A Balaton-felvidék egyik kedvelt kiránduló célpontja a sziklabércen álló Szigligeti Vár, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire. Szigliget hangulatos utcáin is érdemes egy sétát tenni, és egy borkóstolóra betérni az Eszterházy grófok egykori pincéjébe. A Tapolcát Raposkával összekötő műútról közelíthető meg a Bazaltorgonák tanösvény a Szent György-hegyen (415m). A 4 km hosszú ösvényen megtalálhatók védett növények, állatfajok, megtekinthető a Sárkány-barlang, a Bazaltorgonák és egy kilátópont gyönyörű panorámaképpel.

2. Nyugat-Balaton kiskör – kerékpártúra: A Bringakörúton a déli part felé indulva könnyen megközelíthető Balatonmáriafürdő, ahonnan hajóval jutunk át Balatongyörökre. Visszafelé érdemes megpihenni a Szent Mihály kápolnánál, de a Kitaibel-kilátóhoz is tehetünk egy kitérőt. A napot zárhatjuk a gyenesdiási Bringatanyán, ahol díjnyertes fagylalt-különlegességeket kóstolhatunk meg, de érdemes a szomszédos piacon is elidőzni egy kicsit, amely a környék egyik legszebbike.

3. Napi jelige: koncentráció! A csodálatos természeti környezetben fekvő gyenesdiási Sportlőtéren profi irányítás mellett lehetősége van mindenkinek kipróbálni az agyaggalamb-lövészetet. A golfozás izgalmas világába kukkanthatunk be a balatongyöröki golfpályán. Ha pedig már Balatongyörökön járunk, biztosan különleges élményben lesz részünk, ha felkeressük Kajdi mestert, aki az üveg- és ólomkristály csiszolás rejtelmeibe vezet be bennünket.

4. Nem csak természetjáróknak: Zalaszántón található Európa legnagyobb buddhista szentélye, a Sztúpa. A településen érdemes még megtekinteni a Kotsy-vízimalmot. Túrázóknak kötelező a közeli Kovácsi-hegyen a különleges bazaltfolyosó; a község határában a Tátika-hegy csúcsán Tátika várának; és a Balaton-felvidéki végvárak sorába tartozott, XIV. században épült Rezi várának felfedezése.

5. Kultúrprogram a Nyugat-Balaton fővárosában: Keszthely számos érdekes kiállítóhellyel, múzeummal várja a látogatókat. Érdemes felkeresni a Festetics-kastélyt és megújult parkját. Több érdekes kiállításnak is otthont ad a Festetics család egykori birodalma (pl. Hintómúzeum, Történelmi Modellvasút- és Vadászati Kiállítás, Pálmaház, Amazon Ház), de a Balatoni Múzeum, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Cadillac Múzeum vagy a Belvárosi Kiállítóhelyek gyűjteményei is felfedezésre várnak.

6. Badacsony, a folyékony szerelem: Badacsony a hangulatos borozók és pincék mellett számos látnivalóval várja az ideérkező látogatókat: pl. Szegedy Róza Ház, Kisfaludy-kilátó, Rózsakő, Bujdosók lépcsője, bazaltorgonák. Fényképezőgép feltétlenül legyen kéznél!

7. Testi-lelki feltöltődés: több élmény- és gyógyfürdő közül is választhatunk a környéken, úm. Zalakaros, Kehidakustány és Zalaszentgrót, melyek közül kihagyhatatlan az egyedülálló Hévízi-tó, Európa legnagyobb természetes termáltava. A tavirózsák közötti úszkálást követően tegyünk egy sétát a megújult belvárosban. Dottóval kimehetünk Egregyre, ahol egy pohár bor mellől gyönyörködhetünk a panorámában. Igazán páratlan élmény hőlégballonból megcsodálni a Balaton különleges látványát és a lenyugvó nap fényében a tájat!

8. Büdöskúti gyalogtúra: Gyalogtúránk kiindulópontja a Keszthelyi-hegység egyik kedvelt kirándulóhelye, a Nagymezőről S jelzésen indulva kapaszkodhatunk fel a Berzsenyi kilátóhoz (355m), majd tovább haladva jutunk el a Büdöskúti pihenőhöz. Közben tehetünk egy kis kitérőt a Pad-kő (409m) kilátóhoz (Z+, majd Z∆ jelzés). A Büdöskúti vadászháztól a P jelzésen indulunk vissza a Vadvíz-árkon keresztül. Pihenőt tarthatunk a Hatlábú pajtánál, majd a Lőteret érintve érünk vissza a Nagymezőre.

9. Matula bácsi földjén: Kellemes egész napos kerékpáros program a Kis-Balaton körtúra (kb. 65 km). Első megállónk Fenékpusztán a Bringakörút mellett található 400 éves Vámház, majd Vörsnél a kilátóból csodáljuk meg a Kis-Balatont. Innen kitűnő murvás úton a szigorúan védett terület határán a Bivalyrezervátumig tekerünk (áthaladáshoz belépő váltása szükséges). Következő megállónk a Kányavári-sziget, ahol kilátóból figyelhetjük meg a páratlan madárvilágot. A balatonhídvégi madárles kunyhókat érintve természetvédelmi területen haladunk át. Kis kitérőt téve kereshetjük fel a Kis-Balaton Házat Zalaváron, ami a környék élővilágát és történetét mutatja be. Innen Alsópáhok érintésével térünk vissza a kiindulópontra.

10. Dimbes-dombos Zala-völgy: Ezen a napon a Zala-folyó völgyét fedezzük fel. Zalacsányba megcsodáljuk a kis horgásztavat, valamint végigjárhatjuk a kb. 3 km hosszú Körtvélyesi-tanösvényt, ahol az infótáblák segítségével a páratlan zalai erdők jellegzetességeiről tudunk meg többet. Kehidakustány, a fürdőzés mellett sok más érdekességet is tartogat: itt áll Deák Ferenc egykori lakóháza, a kúriától nem messze található az iható vizű Deák-kút, és a kút mellett halad el az ún. Szt. György vonal (sárkányvonal). Tehetünk egy rövid kitérőt Kallósdra, ahol egy 13. századi körtemplom (rotunda) áll. Hazafelé Zalaköveskút felé vesszük az irányt, ahol a falu határában magasodó kilátóról gyönyörködhetünk a tájban. Nemesbükről Hévíz felé menet szintén szép panoráma nyílik a környékre és a Balatonra.

Rengeteg kaland és élmény a sokszínű Nyugat-Balaton régióban. Ez az a hely, ahol mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódást!

Szállásajánlatokért, illetve további információkért, rendezvényekért, garantált program tippekért, látnivalókért, térképekért, menetrendekért, bérelhető kerékpárokért bátran forduljon a Tourinform irodához.

Tourinform Gyenesdiás
Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel: (+36) 83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu