Büdöskút – Berzsenyi kilátó körtúra.

Egy testet átmozgató, lelket felemelő bakancsos túra a Keszthelyi-hegységben gyönyörű erdei ösvényeken át, forrásokkal, pihenőkkel, kilátókkal.

Büdöskút – Berzsenyi kilátó körtúra

Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás – Hunyadi utca – Nagymező – Büdös-kúti völgy – Csiderkút – Csider-völgy– Vadvíz-árok – Büdöskúti pihenő és forrás – Pad-kő – Berzsenyi kilátó (FIGYELEM! A kilátó lezárva!) – Vadlánlik – Jókai u. – Tourinform iroda, Gyenesdiás
Menetidő: 4 óra 30 perc
Megtett kilométer: 15,1 km
Nehézségi fok: nehéz
Abszolút szintkülönbség (Pozitív szintkülönbségek összege): 699 m

Ha jobban megnézzük túraútvonalunk alakzatát, igazából nem is körtúrára indulunk, hiszen egy hatalmas 8-as alakzat rajzolódik ki a térképen. A nyolcas szám végigkísér bennünket utunk során, hiszen megközelítőleg 8 km-t fogunk megtenni odafele, és visszafele is. De ne is szaporítsuk a szót, hiszen nagy út vár ránk, kalandra fel!
Úgy készüljünk, hogy ezt a túrát akkor fogjuk igazán élvezni, ha rászánunk egy egész napot. Nem kell rohanni, így az elénk táruló táj szépségeit és a felkínálkozó természeti kincseket méltó módon megcsodálhatjuk. Bakancsot, elemózsiát, és főleg innivalót vigyünk magunkkal!
Kiindulópont a gyenesdiási Tourinform iroda, amely a település központjában található. Túránk a K (kék) jelzésen vezet végig egészen a Nagymezőig, tehát a kiindulópontból a Hunyadi János utcán haladunk. Az erdőbe érve áthaladunk a kisebbik elhagyott kőbányán, majd kijutunk a Nagymezőre. Itt érdemes egy kicsit elidőzni, hiszen a hely számos élménnyel kecsegtet: bográcsozóhely, fapadok, faasztalok, kötélcsúszó pálya, és hát önmagában a hatalmas zöld tér emlékezetes élményt nyújt. A Nagymezőről az Erdei tornapályán indulunk tovább, de ahelyett, hogy végigjárnánk a pályát (bár a sportos kihívásokat kedvelők itt tehetnek egy kis kitérőt), a K jelzést követve haladunk tovább. A Nyilas erdőbe érve hamarosan balra vezetnek minket a jelzések (K és P jelzés). A Pórakháti-völgy nyílása mellett elhaladva erdei szekérúton sétálunk, majd a Meszes-hegy és a Birkadelelő között belépünk a Büdöskúti-völgy szűk torkolatába. Jobbról a Pető-hegy meredek, fenyves oldalai sötétlenek, balról a Pórák-hát cseres lankája kíséri utunkat a Hatlábú-pajtáig (esőház). Jobbra egy több száz éves bükkfaóriás maradványa tornyosul kopáron az ég felé (“Ferencz József fája“). Hamarosan megpihenhetünk a Csider-kúti pihenőnél. Tovább indulunk, utunkat bükkfák, gyertyánok, tölgyfák kísérik, majd egy elágazásnál letérünk a K jelzésű útról, és átsorolunk a P (piros) jelzésre a Vadvíz-árok felé. Innen kanyarok, kaptatók vezetnek minket a vállusi Büdöskúti pihenőhöz. Az erdésztelep és az itt található forrás közkedvelt kirándulóhely, több turista útvonal csomópontja erdészházzal, esőbeállóval, padokkal és szalonnasütővel. Innen a S (sárga) és Z (zöld) jelzésű úton elindulunk déli irányba. Itt elég hamar teszünk egy kitérőt a Z∆ jelzést követve, amely szép fenyőfák között vezet a Pad-kői kilátóig, amelyről a Keszthelyi öbölre nyílik kilátás. A 2015 tavaszán újjáépített kilátó szemetgyönyörködtető látvánnyal ajándékoz meg minket. A kilátó melletti kis tisztáson a zalai turisták három kopjafát állítottak fel a megye kiváló túrázóinak emlékére. Hasonlóan lenyűgöző, de más jellegű panorámát ígér következő megállónk, a Berzsenyi kilátó. (FIGYELEM! A Berzsenyi-kilátó le van zárva!) Ahhoz, hogy ide eljussunk vissza kell sétálnunk a S jelzésű útra, és erről térünk rá a S∆ jelzésre, amely felvezet minket a kilátóhoz.  Túránk déli irányba vezet minket a S jelzésű úton, a Tüskés lapon keresztül egészen a Vadlánlikig. A legendákkal övezett képződmény igazából egy szélerózió által formált nyílás, amelyet mesterségesen nagyobbítottak meg. Innen már csak a S jelzést kell követnünk, hogy a Jókai utcán “legurulva” visszajussunk a kiindulóponthoz, a Tourinform Irodához.