Családi túra.

A családi túrát ajánljuk kis- és nagygyermekes családoknak egyaránt, valamint azoknak, akik szeretnének “belekóstolni” a Keszthely-hegység vadregényes kalandozásaiba, de még nincsenek felkészülve a “kaptatókra”, és az egész napos túrákra.

Családi túra

Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás – Hunyadi u. – Kerek-hegy, Festetics kilátó – Nagymező – Kőbánya – Vadlánlik – Dolomit tanösvény – Fénykereszt – Pince köz – József A. u. – Darnay u. – Jókai u. – Tourinform iroda, Gyenesdiás
Tiszta menetidő: 2 óra
Megtett kilométer: 8,6 km
Nehézségi fok: könnyű
Abszolút szintkülönbség (Pozitív szintkülönbségek összege): 350 m

Relive ‘Családi körtúra’

A családi túra legnagyobb értéke, hogy viszonylag kis erőfeszítéssel megcsodálhatjuk a környék számos természeti kincsét. Kiindulópont a gyenesdiási Tourinform iroda, amely a település központjában található. Túránk a K (kék) jelzéseken vezet végig egészen a Nagymezőig, tehát a kiindulópontból a Hunyadi János utcán haladunk, majd az erdőbe érve áthaladunk a kisebbik elhagyott kőbányán. A K jelzésű útról a K∆ jelzést követve felsétálunk a Kerek-hegyre, amelynek tetején ott vár minket a Festetics kilátó gyönyörű panorámájával. A K∆ jelzésű úton továbbhaladva lejutunk a Nagymezőre, ahol ismét érdemes egy kicsit elidőzni. A hely számos élménnyel kecsegtet kicsiket, nagyokat: bográcsozóhely, fapadok, faasztalok, kötélcsúszó pálya, és hát önmagában a hatalmas zöld tér emlékezetes élményt nyújt a családnak. A sportosabbak innen rátérhetnek az erdei tornapályára, ahol kipróbálhatják erőnlétüket változatos feladatsorokat követve. A Nagymezőt a S (sárga) + jelzésű útra térve hagyjuk el, amelyen hamarosan elénk tárul a vidék nagyobbik elhagyott kőbányájának varázslatos tere. Megcsodálhatjuk, ahogy a természet visszahódítja az ember által egykor megcsonkított vidéket. Végigsétálunk a bányán, így hamarosan a Jókai utcán találjuk magunkat. Itt ismét lakott területre érünk, de nem sokáig, mert az első kitérőnél ráfordulunk a S jelzésű útra, amely újfent bevezet minket az erdőbe. Itt követnünk kell a Vadllánlikhoz vezető táblákat, így jutunk el ahhoz a helyhez, amely egészen biztosan beindítja gyerekeink fantáziáját. A gyenesdiási vadlány likhoz, ahogy itt nevezik a Vadlánlikbarlanghoz legendák kötődnek, amely igazából egy szélerózió által formált nyílás, amit mesterségesen nagyobbítottak meg. A 19.sz. végén titkos pálinkafőző helyként használták a helyiek. A dombról visszatérve a S jelzést követjük tovább, de hamarosan letérünk a Dolomit tanösvényhez és a Fénykereszthez vezető útra. Elérve a tanösvényt (5. állomás) itt egyenesen haladunk tovább, majd a keresztúton keresztül elérve a Fénykereszt szirtjét ismét csodálatos kép tárul elénk. A Tanösvényen visszasétálunk az 5. tábláig, ahol a kis fahídon át folytatjuk utunkat, a település felé vesszük az irányt, és hamarosan a Pince közbe érünk. Innen lakott területen vezet minket utunk: végigsétálunk a Pince közön, a József Attila utcán, majd a Darnay utcára (jobbra) fordulva felsétálunk egészen a Jókai utcáig. Ez lesz az az utca, ami visszavezet minket kiindulópontunkig, a Tourinform irodáig.

Családi túránkhoz, a legkeresettebb útvonalhoz készült foglalkoztató füzet megvásárolható a Tourinform irodában. A foglalkoztatófüzet térképpel segíti a tájékozódást, játékos feladatokkal szórakoztatja a kicsiket, és sok érdekes információt tartogat a túra látnivalóiról az egész család számára.