Darnay-Dornyai Béla emléktúra

Egész napos barangolás a Keszthelyi-hegység csodás erdei ösvényein, feltárva a környék legszebb balatoni és hegyvidéki panorámáit.

Darnay-Dornyai Béla emléktúra

Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás – Hunyadi utca –Nagymező – Kerek-hegy, Festetics kilátó – Tüskés lap, Erdei tornapálya – Pető-hegy, Berzsenyi kilátó – (haladóknak: Pad-kő kilátó) – Cser völgy – Cseri kapu – Vas-hegyi erdő – Kitaibel Pál kilátó (Vonyarcvashegy) – Pap-hegy, Batsányi-kilátó – Garga-hegy, Bél Mátyás kilátó – Szépkilátó (Balatongyörök)
Menetidő: 6 óra 30 perc
Megtett kilométer: 16,7 km (+ 8,2 km)
Nehézségi fok: nehéz
Szintkülönbség: 1359 m

A túra igazi “all-inclusive” csemege a bakancsos turistáknak. Egész napos programot ígér, járunk hegyen-völgyön keresztül, megcsodálhatjuk a környék legszebb panorámáit, és mindeközben alaposan, jólesően kifáradunk. Kiindulópont a gyenesdiási Tourinform iroda, amely a település központjában található. Túránk a K (kék) jelzéseken vezet végig egészen a Nagymezőig, tehát a kiindulópontból a Hunyadi János utcán haladunk. Az erdőbe érve áthaladunk a kisebbik elhagyott kőbányán, majd kijutunk a Nagymezőre. Innen már követhetjük a D jelzést, ez vezet végig minket ezen a változatos útvonalon. A Nagymező önmagában is nagy élmény, ám innen lehetőségünk nyílik két pompás kitérőt tenni. Az egyik kitérő túránk egyik fő célpontja, a Festetics kilátó. A K (kék)jelzést követve felsétálunk a Kerek-hegyre, amelynek tetején ott vár minket a kilátó gyönyörű panorámájával. Ugyanazon az úton visszaereszkedünk a Nagymezőre, ahol újabb kalandok várnak ránk, amint rátérünk az erdei tornapályára. Itt próbára tehetjük erőnlétüket változatos feladatsorokat követve. A kitérő során nem térünk vissza a Nagymezőre, hanem a K jelzésen haladunk tovább, majd rátérünk a S és P (piros) jelzésű útra. Hamarosan meglátjuk a S∆ jelzést, amely elvezet minket a Pető-hegyre, a Berzsenyi kilátóhoz. Az elénk táruló látvány ismét feledhetetlen élményt nyújt: a hegység szépségein túl messzi tájak, dombok, hegyvonulatok és völgyek fedik fel csodás alakzataikat. Itt újabb kitérő vár a kihívásokat kedvelőkre, innen ugyanis ellátogathatunk a S jelzésű úton a Pad-kő kilátóhoz újabb élményekért. Aki viszont mérhetetlen feketefenyő-illatra vágyik, a P jelzésen a Hosszú völgyben folytassa útját, majd a Malacostető nyiladékán keresztül kanyarogva ereszkedhet alá a Z jelzésen a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátóig. Itt utunk a falu fölött vezet a balatongyöröki Zsölle-háton át a Bélapi pihenőig, melyet a helyiek Szalonnázónak neveznek. Innen könnyűszerrel érhetjük el utunk utolsó két állomását az S jelzés mentén található Bél Mátyás-kilátót valamint a P jelzés végén található Batsányi-kilátót. Mindkét kilátó panorámája vetekszik a Szépkilátó panorámájával, ahová a Batsányi-kilátótól rövid úton lejuthatunk.