Festetics körtúrák

A Festetics örökség nyomában két keréken

A Festetics család rendkívül gazdag és színes örökséget hagyott ránk, és ezt nem csak a keszthelyi Festetics-kastély ámulatba ejtő terei bizonyítják, hanem a környék számos örökséghelye. Ezeknek a helyeknek a felkeresését fel tudjuk fűzni egy csodás, balatoni tájakat keresztülszelő kerékpártúrára. A Festetics túrák során sokszínű kulturális és természeti látványosságot figyelhetünk meg. Főként kerékpárúton vagy biztonságok mellékutakon haladva bármely korosztály számára ajánlottak, kisgyermekes családoknak is tartalmas kikapcsolódást nyújtanak.

Festetics családi túra – bordó „A”
Útvonal:
 Tourinform Gyenesdiás – Balaton utca – Balatoni Bringakörút – Keszthely Energia tér – Keszthely Fő tér – Festetics-kastély – Festetics Imre Élményközpont – Nagymező kirándulóközpont, Festetics kilátó – Régi kőbánya – Tourinform Gyenesdiás
Táv: 14 km, menetidő kb. 1 óra
A családi túra útvonala az egykori főúri székhelyen át vezet. Itt megtekinthetjük hazánk egyik legszebb és legjobb állapotban megőrzött kastélyát, benne változatos kiállításokkal a főúri életről. Érdemes megpihennünk a kastély parkjában, ahol a szépen rendezett környezetben egykor grófok és hercegkisasszonyok tapodtak az ösvényeken. A várost elhagyva a Festetics Imre Élményközpont és Állatpark kicsiknek és nagyoknak egyaránt önfeledt szórakozást nyújt. Túránk a Nagymezőn és a Régi kőbányán át vezet, ezeken a közkedvelt úticélokon a természet fenséges szépségébe is bepillantást nyerhetünk.

Festetics emléktúra – bordó „A” – kiegészítve bordó „B” körrel
Útvonal: 
Tourinform Gyenesdiás – Balaton utca – Balatoni Bringakörút – Keszthely Energia tér – Keszthely Fő tér – Festetics-kastély – Festetics Imre Élményközpont – Nagymező kirándulóközpont, Festetics kilátó – Régi kőbánya – Darnay utca – Festetics Helikon Taverna – Szent Mihály domb – Balatoni Bringakörút – Tourinform Gyenesdiás
Táv: 22 km, menetidő kb. 2 óra
A családi túraútvonalról folytatjuk utunkat kelet felé. Gyenesdiáson A Darnay pince, rendezvénypajta és piknikkertben borkóstolón ismerkedhetünk a környékbeli nedűkkel, majd Vonyarcvashegyen áttekerve a Szent Mihály dombra érdemes feltekernünk. A dombtetőn páratlan látvánnyal tárul elénk a Balaton nyugati medencéje. A napkelte és a napnyugta megtekintése a dombtetőről romantikára vágyóknak különösen szép pillanatokat hozhat.

Festetics örökségtúra – bordó „B” – kiegészítve bordó „C” körrel
Útvonal:
Tourinform Gyenesdiás – Balaton utca – Balatoni Bringakörút – Keszthely Energia tér – Keszthely Fő tér – Festetics-kastély – Festetics Imre Élményközpont – Nagymező kirándulóközpont, Festetics kilátó – Régi kőbánya – Darnay utca – Festetics Helikon Taverna – Szent Mihály domb – Balatoni Bringakörút – Balatongyörök Kossuth utca – Szépkilátó – Lady Hamilton emlékhely – Balatoni Bringakörút – Soós-öböl – Györök móló – Balatoni Bringakörút – Tourinform Gyenesdiás
Táv: 31 km, menetidő kb. 3 óra
A Balatoni Bringakörúton még tovább haladva Balatongyörök felé tekerhetünk tovább. A település keleti végén a Szépkilátó kedvelt pontja a turistáknak. Innen megcsodálhatjuk Szigliget erődjét és a Badacsony roppant tömbjét is, valamint a víztükrön ringatózó vitorlásokat. 

Festetics panorámatúra – bordó „C” – kiegészítve bordó „D” körrel
Útvonal:
Tourinform Gyenesdiás – Balaton utca – Balatoni Bringakörút – Keszthely Energia tér – Keszthely Fő tér – Festetics-kastély – Festetics Imre Élményközpont – Nagymező kirándulóközpont, Festetics kilátó – Régi kőbánya – Darnay utca – Festetics Helikon Taverna – Szent Mihály domb – Balatoni Bringakörút – Balatongyörök Kossuth utca – Szépkilátó – Panoráma út – Becehegyi kápolna – Afrika Múzeum – Balatoni Bringakörút – Tourinform Gyenesdiás
Táv: 36 km, menetidő kb. 3,5 óra
A panorámatúra útvonala a Szépkilátón túlra vezet minket. Először a festői panorámát követve Becehegy útjai vághatunk át. A szőlőhegyen régi, tradicionális présházakat is megfigyelhetünk. A becehegyi kápolnától a Balatonederics határában lévő Afrika Múzeumhoz vezet az utunk, ahol a neves vadász dr. Nagy Endre gyűjteményét tekinthetjük meg.

A megadott menetidők átlagos teljesítményre vonatkoznak, és semmilyen pihenőidőt, vagy attrakciólátogatásra szánt időt nem tartalmaznak.

A túrákat összeállította: Tar László, Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda np. Kft.
Az ajánlókat a Balatonbike365 projekthez igazítottuk, tehát az útvonalakat, megnevezéseket és jelzéseket megtalálják a balatoni kerékpározóknak létrehozott weboldalon, applikációban és nyomtatott térképeken egyaránt, amelyek segítségével könnyen elkészítheti mindenki saját túratervét.
Weboldal: balatonbike365.hu
Applikáció: BalatonBike365

Egy kis segítség a kihelyezett táblák értelmezéséhez:

  • A táblákon a keret és a kerékpáros pikto háttérszíne jelzi az út minőségét (pl. a barna színű keret föld utat, nehéz terepet jelöl, minden más esetben zöld keretet láthatunk a táblán).
  • Mountain bike útvonalat jelöl a barna négyzetben fehérrel írt “MTB“.
  • A számok gerincútvonalakat, míg a betűk mindig körútvonalakat jelölnek (pl. bordó “A”/”B”/”C”/”D” = Festetics körútvonalak).
  • A kisebb megerősítő táblákon már csak számok, betűk és színek – valamint a tábla irányjelző alakja – jelzik, hogy merre kell haladnunk.

Forrás, további részletek: balatonbike365.hu

Térképért, további tippekért forduljon a Tourinform irodához!