Geocaching: kincskeresés és természetjárás

Néhány tipp, hasznos információ kezdő kincskeresőknek.

Gyenesdiás területén is több elrejtett ún. geoládikó található: pl. a Kőbányánál, a Festetics-kilátónál, a Berzsenyi-kilátónál, a Gyenesi Lidóstrandon, a körforgalomnál lévő présnél, a Darnay pincénél stb.

De mi is pontosan a geocaching?
Ez egy izgalmas szabadidős tevékenység, tulajdonképpen egy GPS-alapú játék, aminek a célja, hogy az elrejtett „ládákat” egy GPS-t használó készülék segítségével (pl. mobiltelefon) megtaláljuk. Az USA-ból indult 2000-ben, Magyarországon egy évvel később helyezték ki az első ládikót. Az elnevezés a geo (föld), illetve cache (rejtekhely) szavak összetételéből keletkezett. A világon már több mint 3 millió cacher (kincskereső) van.

Az ún. geoládikók valamilyen nevezetes, érdekes helyszínen, vagy annak közelében vannak elrejtve. Az interneten ezekről általában bővebben olvashatnak is a kincskeresők. A ládák sokféleképpen lehetnek rögzítve, mint pl. felakasztva, elrejtve egy kő alá stb. Sokszor igen ötletesen rejtik el a ládákat a játékosok. Általában az is meg van adva, hogy mekkora a láda, ez kicsit könnyíti a keresgélést.

Mit rejt egy ládikó?
Mindig van benne egy naplófüzet (logbook), egy tájékoztató leírás, és ha még elfér, íróeszköz és apró ajándék. A sikerrel járt ládavadász beírja nevét és a dátumot a naplóba, majd visszateszi azt eredeti helyére. Természetesen az internetes felületen is rögzíti a találatot, esetleg megjegyzésekkel kiegészítve (személyes tapasztalatok, helyszín, fotók stb), minden hasznos lehet a többi játékos számára. (Fontos: Mindig ugyanoda kell visszatenni, tilos elvinni!) Ajándékot akkor vihet el, ha hasonló értékben ő is otthagy valamit.

A geocaching nagyszerű hobbi mindenkinek, akik szeretnek a természetben túrázni. A játék mellett tanulás, hiszen érdekes helyeket ismernek meg a játékosok. Sokszor pedig igazi kihívás, hiszen a viszonylag pontosan megadott GPS koordináták ellenére előfordulhat, hogy igen csak meg kell dolgozni a sikerért (bozótban gázolni, fára mászni stb). Igazi kalandos modern kincskeresés kicsiknek-nagyoknak.

A következő internetes oldalakon lehet regisztrálni (két különböző oldal!), mindkét oldalon találhatók Gyenesdiás területén elrejtett geoládák:
www.geocaching.com
www.geocaching.hu

Jó vadászatot kívánunk mindenkinek, aki kedvet kapott a játékhoz!

Még több információ a játékhoz ITT!