Kerékpártúrák a Keszthelyi-hegységben

A Keszthelyi-hegységben két keréken

A vidék forgalomtól elzárt, csodálatos erdei kerékpárútjai mindenki számára tartogat valamit: kinek erőnléti kihívást, kinek kalandot, kinek aktív kikapcsolódást. Változatos túraútvonalak állnak rendelkezésre, így kisgyermekes családoktól a az igazi “montis” kalandorokig mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A távok könnyen varuálhatók, az egyes túraútvonalak összeköthetők a nagyobb kihívás érdekében. A számunkra megfelelő nehézségű túrát és a megfelelő kerékpárokat kiválasztva, a vidék dimbes-dombos útjain végigtekerve a nap végére garantáltan megújulunk testileg és lelkileg egyaránt.

Keszthelyi-hegység alapkör Gyenesdiásról – zöld „A”
Útvonal:
 Gyenesdiás – Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi – Zalaszántó – Várvölgy – Vállus – Balatongyörök – Gyenesdiás
Táv: 55 km, menetidő kb. 5 óra
Gyenesdiásról nyugati irányba haladva, Keszthely majd Cserszegtomaj érintével érkezhetünk Rezibe. A falu felett egykor vár állott – ma romjaihoz egy meredet út vezet fel. Reziből kanyargós lejtős út vezet Zalaszántóra. Ódon XIII. századi templom, kis kápolna és Európa legnagyobb sztúpája teszi romantikussá a képet. Midezt fűszerezhetjük egy kis kitérővel a Tátika romhoz. Zalaszántóról egyenes út vezet át Várvölgyre, erős emelkedő Vállusig, aztán Büdöskúttól Balatongyörökön át hazakerekezhetünk Gyenesdiáig. 

Keszthelyi-hegység nyugati kör Gyenesdiásról – zöld „B”
Útvonal: 
Gyenesdiás – Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi – Zalaszántó – Vindornyalak – Vindornyaszőllős – Karmacs – Hévíz – Keszthely – Gyenesdiás
Táv: 56 km, menetidő kb. 5 óra
Hasonlóan a zöld “A” túrához nyugati irányba indulunk, majd észak felé vesszük az irányt. Zalaszántótól nyugatra a csendes Vindornyalak községen át vezet az utunk. A szomszédos Vindornyaszőlős felé az Öreghegy földútján keresztül vihet tovább a lendület. Innen dél felé fordulva Karmacson át a gyógyvízű taváról híres Hévízre gurulhatunk. Egregyen a település római-kori emlékeit is megismerhetjük, majd egy könnyebb útszakasz következik Keszthelyen át Gyenesdiásig, ahol fagylalttal és jól megérdemelt pihenéssel koronázhatjuk napunkat.

Bakonyerdő túra – zöld „D”
Útvonal:
 Gyenesdiás – Büdöskút – Balatongyörök – Gyenesdiás
Táv: 32 km, menetidő kb. 3 óra
A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A Bringakörútról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnét egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra. Kisebb-nagyobb emelkedők és lejtők váltják egymást a Büdöskúti pihenőig. Innen kellemes lejtő következik árnyas erődben egészen Balatongyörökig. Ajánlható a Bél Mátyás kilátó megmászása is. 

Monti túra – barna “MTB”
Útvonal: Gyenesdiás – Keszhely – Rezi- MTB útonal – Vállus – Gyenesdiás
Táv: 38 km, menetidő: kb. 4 óra
Azi igazi kihívásra éhes kerékpárosokat várja a Monti túra, ami Keszthelyről Rezi irányába vezet, majd egy merész kanyarral egyenesen az erdei földutakra terel minket. Rezi települést elhagyva bevehetjük magunkat a vadregényes tájba, feltekerhetünk a Rezi várhoz, majd onnan a fák árnyai alatt Vállus felé vehetjük az irányt. Vigyázat, esős idő után még extrémebb útviszonyokra is lehet számítani!

A túrákat összeállította: Tar László, Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda np. Kft.
Az ajánlókat a Balatonbike365 projekthez igazítottuk, tehát az útvonalakat, megnevezéseket és jelzéseket megtalálják a balatoni kerékpározóknak létrehozott weboldalon, applikációban és nyomtatott térképeken egyaránt, amelyek segítségével könnyen elkészítheti mindenki saját túratervét.
Weboldal: balatonbike365.hu
Applikáció: BalatonBike365

Egy kis segítség a kihelyezett táblák értelmezéséhez:

  • A táblákon a keret és a kerékpáros pikto háttérszíne jelzi az út minőségét (pl. a barna színű keret föld utat, nehéz terepet jelöl, minden más esetben zöld keretet láthatunk a táblán).
  • Mountain bike útvonalat jelöl a barna négyzetben fehérrel írt “MTB“.
  • A számok gerincútvonalakat, míg a betűk mindig körútvonalakat jelölnek (pl. bordó “A”/”B”/”C”/”D” = Festetics körútvonalak).
  • A kisebb megerősítő táblákon már csak számok, betűk és színek – valamint a tábla irányjelző alakja – jelzik, hogy merre kell haladnunk.

Forrás, további részletek: balatonbike365.hu

Térképért, további tippekért forduljon a Tourinform irodához!