Kis-Balaton kerékpártúrák

Ki ne hallott volna már a Kis-Balatonról…Ne hagyják ki, keressék fel a legszebb helyszíneket a Kis-Balatonnál.

Kis-Balaton túrák

A. A Kis-Balaton madárvilágát legközelebb a fenékpusztai madárgyűrűző állomáson csodálhatjuk meg, ahol nemcsak a madarak gyűrűzésének lehetünk részesei, hanem egy kis állatkert is várja a kicsiket. Balatonszentgyörgyön a Gulya csárda mellett néhány szürkemarha tölti békésen az idejét. Vörsön aprócska Tűzoltómúzeum és tájház, és a major után földúton haladva több madárfigyelő található. Ha a túránk egész napos, ejtsük útba a Csillagvárat is, ahol panoptikum, állatsimogató, és korhű csárda nyújt felejthetetlen élményt.

B. Keszthelyt és a Kis-Balatont nem köti össze kerékpárút, így kisforgalmú műutakat lehet ajánlani. Zalavár kis település, komoly történelmi múlttal: récéskúti bazilika és a Salzburg-i apátság romjai, Cirill és Method emlékoszlopa. A Kis-Balaton bemutatóház a térség élővilágát mutatja be, ahonnan természetvédelmi területen kerekezhetünk el Balatonhídvégig. Lassan menjünk, akkor nem zavarjuk el a madarakat! A hidvégi madárles kunyhóból igazi madárparadicsom tárul elénk.

C. Ha a Kis-Balaton háztól a közúton megyünk tovább, át a töltésen – útközben legfeljebb frissítőre érdemes megállni. Zalakaroson viszont télen-nyáron vár a fürdő, de kellemes vendéglőket is találunk. A következõ megálló Kápolnapuszta, ahol több tucat békés vizibivaly dőzsöl madarak társaságában. Hazafelé érdemes kitérőt tenni a Kányavári-szigetre, és a hídvégi madárles kunyhóhoz.

D. A B és a C túrát is kiegészíthetjük ezzel a különleges útvonallal. A bivalyok közt vezető úton csak akkor haladhatunk át, ha megváltjuk a belépőjegyet! A rezervátum után kitűnő murvás út vezet közvetlenül a szigorúan védett terület határán egészen Vörsig. Turistákkal ezen a szakaszon ritkán találkozhatunk, annál inkább madarakkal, és a különleges mocsárvilággal. Az út kellemes alternatíva az aszfalt helyett, de vizet vinni kell! Ugyanis arra járunk, ahol a madár (se) jár…

Turista térkép az útvonalakról: www.turistautak.hu

Forrás: www.west-balaton.hu

Térképért, további térképért forduljon a Tourinform irodához