Vállusi túra

Vadregényes barangolások a Keszthelyi-hegységben hegyen-völgyön keresztül Vállusig, gyönyörködés a Láz-tetői-kilátó bámulatos panorámájában.

Vállus túra

Útvonal: Tourinform iroda, Gyenesdiás – Hunyadi utca – Nagymező – Nyilas erdő – Pórak-háti-völgy – Kis-Szék-tető – Iván-hát – Nárad-fő forrás – Láz-tetői-kilátó – Vállus Vadlánlik – Vállus buszmegálló
Menetidő: 4 óra
Megtett kilométer: 12,8 km
Nehézségi fok: nehéz
Szintkülönbség: 682 m

Túránk az Országos Kéktúra nyomvonalát követi egy kis Pórak-háti-völgyi kitérővel Vállusig, ahonnan busszal javasoljuk a hazajövetelt. A túrát bakancsos, tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. Természetesen kipróbálhatják magukat a ‘kezdők’ is, de készüljenek fel, hogy egy kis izomlázzal ébrednek másnap reggel. Kiindulópont a gyenesdiási Tourinform iroda, amely a település központjában található. Túránk sokáig a K (kék) jelzésen vezet végig, tehát a kiindulópontból a Hunyadi János utcán haladunk, majd az erdőbe érve áthaladunk a kisebbik elhagyott kőbányán, majd kijutunk a Nagymezőre. Innen az Erdei tornapályán indulunk tovább, de  a K jelzést követve hamarosan letérünk a pályáról, és eljutunk a Nyilas erdőbe, ahol hamarosan balra vezetnek minket a jelzések (K és P jelzés). Egy erdei földúton sétálunk, amely a Hosszú-szénarét és az erdő határán vezet. A Pórakháti-völgy nyílása balra terel minket, innen a K+ jelzést kell követnünk. A völgyfenékről emelkedünk az egyre meredekebb szekérúton, irtások és nyiladékok között, a Kis-Szék-tető oldalába. A cseresekből kilépve hamarosan elérjük a Büdöskútra vezető, emelkedő aszfaltozott erdészeti utat, és jobbra kanyarodva pár száz métert teszünk meg rajta. Hamarosan  balra meglátjuk a már jól ismert K jelzést, és ezzel visszatérünk a Kéktúra útvonalra. Észak felé vesszük az irányt, és egy hosszabb egyenes szakaszon haladunk az Iván-háton, majd egy kisebb kanyargós út vezet el minket Vállus községbe. Útközben felfrissíthetjük magunkat a Nárad-fő forrás tiszta vizével. A településre beérve addig kell követnünk a K jelzést, amíg el nem térít minket a Z (zöld) ∆ jelzés. Táblák fognak vezetni minket a vállusi Vadlánlik szikláihoz, majd a Láz-tetői-kilátóhoz. A fagerendás 16 méter magas kilátót pár éve építették, és ezzel egy újabb csodás panorámával bővült a Keszthelyi-hegység látképeinek sora. A hegység dimbes-dombos vidékén kívül megcsodálhatjuk innen a Rezi vár romjait, a zalaszántói Sztúpát, a Tátika-hegy és a Kő orra körvonalait. Ezzel túránk végéhez érkeztünk, Vállusról már egy kényelmes buszjárat gondoskodik hazautunkról.