2019-ben is Kék Hullám Zászlós a Diási Játékstrand

A Diási Játékstrand az 5 csillagos minősítés mellett 2019-ben ismét elnyerte a Balaton családbarát strandja címet, míg a Gyenesi Lidóstrand 4 csillagos minősítést kapott!

A Balatoni Szövetség 2019-ben is meghirdette a Kék Hullám Zászló strandminősítést.

A strandokat – működés közben -társadalmi zsűri minősítette.  Vizsgált szempontok többek között: a parkolási viszonyok, a vizesblokkok állapota, tisztasága, a strand akadálymentesítésének szintje, a környezet állapota, a játszóterek minősége, árnyékoltsága, sportolási lehetőségek és a kisgyermekes családok kiszolgálása, mint a pelenkázók, családi öltözők megléte.

A Diási Játékstrand 15 további stranddal együtt a legmagasabb 5 csillagos minősítést kapta, továbbá a minősítés során ismét elnyerte a Balaton családbarát strandja elismerő címet!

A Diási Játékstrand a 2008. évi fejlesztéseknek köszönhetően a környék egyik legszebb és legaktívabb strandja lett, mely a Kék Hullám Zászló minősítés alapítása óta mindig a legmagasabb elismerésben részesült.
A strandot 2010-ben, 2011-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben a balatontipp.hu online szavazásán a megkérdezettek a Balaton régió legjobb strandjának minősítették elnyerve ezzel a legkedveltebb strand címet.
2016-ban a Kék Hullám Zászló minősítésen túl ― a Balaton-felvidéki Nemzeti Park támogatását élvezve ― a “legzöldebb” strandnak járó különdíjat kapta.
A 2017-ben elnyerte a “Balaton Családbarát Strandja” elismerő címet.
2018-ban a Diási Játékstrand 11 további stranddal együtt továbbra is a legmagasabb 5 csillagos minősítést kapta, továbbá a minősítés során legtöbb pontot elért strandként fővédnöki különdíjban részesült!

A Gyenesi Lidóstrand idén először vett részt a megmérettetésben, melynek során 13 további stranddal együtt 4 csillagos minősítést kapott!

A „ Kék zászló„ ötlete Franciaországból ered. 1986-ban elhatározták, hogy figyelmet fognak fordítani a strandok víz minőségére és a vizek védelmére kelnek. 1987 -ben nemzetközivé vált a mozgalom. A zászló szimbolizálja a környezet, az élővilág, a víz minőségét, a strandok biztonságát és a szanitáris helységek minőségét a strandokon és a kikötőkben is. Ha a szezon alatt a feltételek a strandokon megváltoznak a Kék zászlót visszavonhatják.

Hazánkban a Balatoni Szövetség 2004-ben dolgozta ki a a Kék Hullám Zászló minősítési rendszert. A minősítés célja, hogy a strandokon a fürdőzők ideális körülmények között strandolhassanak, a fürdőhelyek a legtisztább partszakasszal rendelkezzenek, a strandlátogatók részére megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítsanak, valamint kiemelt figyelmet fordítsanak a közbiztonságra. Továbbá, hogy a strandokon működjön elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás. A kikötők esetében is cél a kikötők minőségi fejlesztése, a nemzetközi szintű színvonal biztosítása minél több helyszínen.

Forrás: www.balatoniszovetseg.hu