Diási Vízimalom – Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium

Pékmúzeummal, herbáriummal, fűszerkerttel várja vendégeit a Diási malom

Új attrakció nyitotta meg kapuit Gyenesdiáson 2021. májusában.
Az egykori Talabér-Bujtor-Osvald – féle vízimalom teljes mértékben megújult, környezete megszépült, az épületben pedig Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium került kialakításra.

A belső rekonstrukció során az emeleten egy közel 10 tonnás pék kemence, egy kiállítás és a malomszerkezet makettje eleveníti meg az egykori vízimalmok világát. Az épület alsó szintjén kap helyet a herbárium, melyet egy helyben telepített, hat ágyásból álló fűszerkert szolgál ki. A szintén Festetics örökséghez fűződő vadászati kultúrát, vadaskerteket leporellókon ismerheti meg az érdeklődő.

A külső rekonstrukció a malom épület 18. századi megjelenését idézi alulcsapó vízikerékkel és zsilipekkel. A vízikereket hajtó Malom-patak a János-forráscsoportból ered. A helyi és környékbeli civil szervezetek, egyesületek már a kezdetekben fontosnak érezték a források környezetének rendezését. Helyben a Forrásvíz Természetbarát Egyesület volt az a civil közösség, aki kitakarította, és feltárta a Malom árok eredőjénél a János-forrás helytörténeti szegletét, valamint élővé tette vizét. A diási kutat a helyiek csak „Szentjánoskútként” emlegetik.

Az első írásos emlékek a malomról a 16. század közepéről származnak, egészen pontosan 1551-ből, de arról nem maradt fenn információ, hogy ki és mikor építette. Az épülethez fűződő történelmi visszatekintést a gyenesdiás.hu oldalon olvashatnak.

A János-forrás mintegy 350 méter hosszú elfolyó árkát kísérő sétányon került kialakításra a Forrás tanösvény, mely 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot. A sétány a Balatoni Bringakörútra vezeti a látogatókat, melyről a Balaton part, a Gyenesdiási Piac és Rendezvénytér és a Keszthelyi-hegység egyaránt elérhető kerékpárral, vagy gyalogosan.

A malom épülete a 71-es főút felől autóval is megközelíthető.
Cím: Gyenesdiás, Malom u. 7.
GPS: 46.765499, 17.299972

A Pékmúzeum a Herbárium nyitvatartási idejében látogatható.

Festetics Fűszerkert és Herbárium gyógynövény-teázóval, workshopokkal, előadásokkal várja a vendégeket gyönyörű környezetben! Programkínálatukban szakmai programok és különleges gyógynövényes előadások, workshopok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt megtalálhatóak, de ha egy kellemes séta keretében keresi fel valaki a Herbáriumot, egy frissítő gyógynövénytea vagy éppen saját készítésű házi szörpjük biztosan jól fog esni.

További információ:
Kakukkfű Porta
Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász-fitoterapeuta
kakukkfuporta@gmail.com
Tel.: 20/348-6368

vagy
Tourinform Gyenesdiás
H-8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel: 83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu