Cím: Gyenesdiás, Malom u. 7.
GPS: 46.765499, 17.299972

További információ:
Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, Tourinform Gyenesdiás
H-8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel: +36 83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu

A Pékmúzeum és a Herbárium nyitvatartási időben, a Fűszerkert bármikor ingyenesen látogatható.

Nyitva tartás:
Február 1. – május 31.: szombat-vasárnap 12:00-16:00 óra között
Június 1. – szeptember 30.: kedd-vasárnap 11:00-19:00 óra között (hétfő szünnap)
Október 1. – december 31.: szombat-vasárnap 11:00-15:00 óra között
vagy az előre meghirdetett eseményeknél az adott időpontban.

Program ajánlatok

2021
12.03.
HOBO József Attila estje Gyenesdiás, Kossuth Lajos u. 97.
további programajánlatok
hirdetés

Diási malom, Pékmúzeum, Herbárium és Fűszerkert

Pékmúzeummal, herbáriummal, fűszerkerttel várja vendégeit a Diási malom

Új attrakció nyitotta meg kapuit Gyenesdiáson 2021. májusában.
Az egykori Talabér-Bujtor-Osvald – féle vízimalom teljes mértékben megújult, környezete megszépült, az épületben pedig Pékmúzeum, Festetics Fűszerkert és Herbárium került kialakításra.

A belső rekonstrukció során az emeleten egy közel 10 tonnás pék kemence, egy kiállítás és a malomszerkezet makettje eleveníti meg az egykori vízimalmok világát. Az épület alsó szintjén kap helyet a herbárium, melyet egy helyben telepített, hat ágyásból álló fűszerkert szolgál ki. A szintén Festetics örökséghez fűződő vadászati kultúrát, vadaskerteket leporellókon ismerheti meg az érdeklődő.

A külső rekonstrukció a malom épület 18. századi megjelenését idézi alulcsapó vízikerékkel és zsilipekkel. A vízikereket hajtó Malom-patak a János-forráscsoportból ered. A helyi és környékbeli civil szervezetek, egyesületek már a kezdetekben fontosnak érezték a források környezetének rendezését. Helyben a Forrásvíz Természetbarát Egyesület volt az a civil közösség, aki kitakarította, és feltárta a Malom árok eredőjénél a János-forrás helytörténeti szegletét, valamint élővé tette vizét. A diási kutat a helyiek csak „Szentjánoskútként” emlegetik.

Az első írásos emlékek a malomról a 16. század közepéről származnak, egészen pontosan 1551-ből, de arról nem maradt fenn információ, hogy ki és mikor építette. Az épülethez fűződő történelmi visszatekintést a gyenesdiás.hu oldalon olvashatnak.

A János-forrás mintegy 350 méter hosszú elfolyó árkát kísérő sétányon került kialakításra a Forrás tanösvény, mely 16 táblán mutatja be a helyi növény- és állatvilágot. A sétány a Balatoni Bringakörútra vezeti a látogatókat, melyről a Balaton part, a Gyenesdiási Piac és Rendezvénytér és a Keszthelyi-hegység egyaránt elérhető kerékpárral, vagy gyalogosan.

A malom épülete a 71-es főút felől autóval is megközelíthető.
Cím: Gyenesdiás, Malom u. 7.
GPS: 46.765499, 17.299972

A Pékmúzeum a Herbárium nyitvatartási idejében látogatható.

Festetics Fűszerkert és Herbárium Gyógynövény-teázóval, workshopokkal, előadásokkal várja a vendégeket gyönyörű környezetben! Programkínálatukban állandó szakmai programok és különleges gyógynövényes előadások, workshopok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt megtalálhatóak, de ha egy kellemes séta keretében keresi fel valaki a Herbáriumot, egy frissítő gyógynövénytea vagy éppen saját készítésű házi szörpjük biztosan jól fog esni.

További információ:

Kakukkfű Porta
Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász-fitoterapeuta
kakukkfuporta@gmail.com
Tel.: 30/395-2249

vagy
Gyenesdiási Turisztikai Egyesület, Tourinform Gyenesdiás
H-8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel: +36 83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu