Életet menthet – viharjelzések a Balatonon

Minden évben április 1-től október 31-ig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik a Balatonon. Saját és embertársaink biztonságának szempontjából is nagyon fontos, hogy ismerjük a viharjelzéseket és ezeket figyelemmel is kísérjük

Mivel a légkör egy igen bonyolult és összetett rendszer, váratlan helyzeteket is produkálhat. Így előfordulhat, hogy egy jelzés kiadását követően a vihar elkerüli a Balatont, máshol csap le, vagy hatása csak a tó egy kisebb területére korlátozódik. Az időben kiadott viharjelzés azonban életeket menthet meg. Nagyon fontos, hogy mi magunk is tisztában legyünk a jelzések jelentésével, és be is tartsuk ezeket!

Az alábbi jelzéseket különböztetjük meg:

ALAPFOK
Ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg a 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa.

ELSŐFOKÚ VIHARJELZÉS
Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. (Szélerősség: 45-65 km/h) Ilyenkor úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A szélirányt is fontos figyelni!
Az északi parton déli szél esetén nagyok lesznek ugyan a hullámok (bár ezekkel is érdemes vigyázni), de hamarabb partot érünk. Északi szél esetén nagyobb az esélye az elsodródásnak. Ha már elvitte a szél a fürdőeszközt (matracot, labdát, stb.), ne ússzunk utána, nem érdemes kockáztatni az életünket pár ezer forintért! 

MÁSODFOKÚ VIHARJELZÉS
Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. (Szélerősség: 65 Km/h-nál erősebb) Ebben az esetben a vihar rövid időn belül megérkezik. Tilos fürdeni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). Aki a szabályokat megszegi, az felelőtlenül kockáztatja az életét.
Viharos szél esetén számítani kell arra, hogy “porzani” a fog víz. Ez röviden azt jelenti, hogy vízfelszín felett akár 40-50 cm magasságban is 80-90 % páratartalmú a levegő, tehát itt is szinte lehetetlen levegőt venni. Arra kell törekedni, hogy mielőbb kikerüljünk ebből a rétegből.

A gyenesdiási strandokról a keszthelyi (Hotel Helikon tetején), vagy a déli parton Balatonberényben és Balatonmáriafürdőn található és látható viharjelzéseket figyeljük.

A szárazföldi viharjelző rendszer tevékenységét 2016 nyarától kiegészíti a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászló. I. fokú viharjelzésnél a vízirendészet szolgálati kisgéphajóin sárga zászlóval, a II. fokú viharjelzés idején piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre, ezzel is biztosítva a láthatóságot.

Itt követhetik figyelemmel a viharjelzéseket a Balatonon, itt pedig egy cikk a balatoni viharokról, miért is olyan veszélyesek.

A biztonságos strandolást elősegítendő Gyenesdiás mindkét strandját a Mentőöv táblákkal szerelték fel. A strandolók ezeken olyan információkhoz juthatnak, amik a biztonságos strandoláshoz elengedhetetlenek lehetnek. Ezek a táblák a vízbejutási helyszíneken találhatók, szerepel rajtuk, hogy hol és mennyire mélyül a meder az adott strandon, ezenkívül a viharjelzés értelmezéséről, alapvető fürdőzési tanácsokról és a strandi elsősegélynyújtó helyekről is információkat találhatunk rajtuk. A táblákon feltüntetésre került a strandok kódja, ami a (vízi)mentők számára megkönnyíti a pontos helymeghatározást.

Forrás:www.katasztrofavedelem.hu