Gyenesdiás strandjai a legjobbak között

Kék Hullám Zászlóval a csúcson

Ismét bebizonyosodott, hogy nem véletlenül ilyen népszerű a település két strandja: Gyenesdiás 2020-ban is megkapta a legjobbaknak járó elismeréseket a Balatoni Szövetség Kék Hullám Zászló strandminősítésén.

A strandokat – működés közben – társadalmi zsűri minősítette.  Vizsgált szempontok többek között: a parkolási viszonyok, a vizesblokkok állapota, tisztasága, a strand akadálymentesítésének szintje, a környezet állapota, a játszóterek minősége, árnyékoltsága, sportolási lehetőségek és a kisgyermekes családok kiszolgálása, mint a pelenkázók, családi öltözők megléte. Az idei évben, figyelembevéve a kialakult helyzetet, a strandok járvány elleni védekezésének felkészültségét is vizsgálták.

A Diási Játékstrand 17 további stranddal együtt a legmagasabb 5 csillagos minősítést, illetve a legtöbb pontot elérő strandként, a Balaton legjobb strandja elismerő címet érdemelte ki 2020-ban.  A Diási Játékstrandot ítélte a szakmai zsűri a járványhelyzet legfelkészültebb strandjának is. A strand birtokolja továbbá a Balaton családbarát strandja címet is, melyet kétévente ítélnek oda.

Külön öröm a település számára, hogy a Gyenesi Lidóstrand, mely 2019-ben első ízben indult a minősítésen, az akkor kiérdemelt 4 csillag után, idei évben már szintén 5 csillagos minősítéssel büszkélkedhet, köszönhetően az elmúlt évek strandfejlesztéseinek.

A korábbi évek eredményei:
A Diási Játékstrand a 2008. évi fejlesztéseknek köszönhetően a környék egyik legszebb és legaktívabb strandja lett, mely a Kék Hullám Zászló minősítés alapítása óta mindig a legmagasabb elismerésben részesült.
A strandot 2010-ben, 2011-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben a balatontipp.hu online szavazásán a megkérdezettek a Balaton régió legjobb strandjának minősítették elnyerve ezzel a legkedveltebb strand címet.
2016-ban a Kék Hullám Zászló minősítésen túl ― a Balaton-felvidéki Nemzeti Park támogatását élvezve ― a “legzöldebb” strandnak járó különdíjat kapta.
A 2017-ben elnyerte a “Balaton Családbarát Strandja” elismerő címet két következő évre.
2018-ban a Diási Játékstrand 11 további stranddal együtt a legmagasabb 5 csillagos minősítést kapta, továbbá a minősítés során legtöbb pontot elért strandként fővédnöki különdíjban részesült!
2019-ben a Diási Játékstrand 14 további stranddal együtt a legmagasabb 5 csillagos minősítést, illetve a Lido strand első indulóként a 4 csillagos minősítést érdemelte ki.

A Kék Hullám Zászló:
A “Kék zászló” ötlete Franciaországból ered. 1986-ban elhatározták, hogy figyelmet fognak fordítani a strandok víz minőségére és a vizek védelmére kelnek. 1987 -ben nemzetközivé vált a mozgalom. A zászló szimbolizálja a környezet, az élővilág, a víz minőségét, a strandok biztonságát és a szanitáris helységek minőségét a strandokon és a kikötőkben is. Ha a szezon alatt a feltételek a strandokon megváltoznak a Kék zászlót visszavonhatják.

Hazánkban a Balatoni Szövetség 2004-ben dolgozta ki a a Kék Hullám Zászló minősítési rendszert. A minősítés célja, hogy a strandokon a fürdőzők ideális körülmények között strandolhassanak, a fürdőhelyek a legtisztább partszakasszal rendelkezzenek, a strandlátogatók részére megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítsanak, valamint kiemelt figyelmet fordítsanak a közbiztonságra. Továbbá, hogy a strandokon működjön elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás. A kikötők esetében is cél a kikötők minőségi fejlesztése, a nemzetközi szintű színvonal biztosítása minél több helyszínen.

Forrás: www.balatoniszovetseg.hu