HELYIÉRTékek bemutató nap

Családias hangulatú rendezvénynek lehettek részesei, akik március 29-én a gyenesdiási Darnay pincéhez látogattak.

Az idén 15 éves jubileumát ünneplő Gyenesdiási Turisztikai Egyesület pályázati támogatással megvalósított találkozóján környékbeli termelők mutatkoztak be. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a helyi forrásból származó kiváló minőségű alapanyagokat, élelmiszereket a termelők megismertessék az érdeklődő közönséggel, a vendéglátásban érdekelt szakemberekkel. A délután folyamán szakmai előadások, bíztató jövőképet előrevetítő szavak után a termelők rövid bemutatkozására is sor került.

Miklós Beatrix gasztronómiai szaktekintély a helyi termék csúcs gasztronómiában betöltött szerepének elengedhetetlen fontosságáról erősítette meg a közönséget, míg Somogyi Zoltán Max helyi értékeink változatos konyhai felhasználhatóságáról beszélt, Visonta Béla pedig a bio termékek helyéről beszélt az asztalon illetve a közétkeztetésben. A termelők rövid bemutatkozásában kedves, személyes történetekben derengett fel a múlt, és céltudatos, hosszú távú tervekben bontakozott ki a jövő. Ízletes, kiváló minőségű termékek kerültek a kínáló tálcákra, házi sajtok, hidegen sajtolt olajok, különféle magokból készült pástétomok, bio ropogós falatkák, kézműves csokoládé, mézek, és a falusi vendéglátás elengedhetetlen kellékei, házi szörpök, lekvárok, gyógynövények, termelői borok.

Kiállítók és vendégek között hosszú baráti beszélgetések alakultak ki, névjegykártyák cseréltek gazdát. A szervezők bíznak benne, hogy a létrejött kapcsolatok megmaradnak, az együttműködés hosszú távú lesz és valóban az asztalokra, a vendéglátásba, és a közétkeztetésbe kerülnek azok az élelmiszerek, melyek helyben elérhetőek, kiváló, megbízható minőségűek; fogyasztásukkal támogatva a helyi termelőket, és nem utolsó sorban az egészségünk megőrzését.