AKTÍV nyaralás Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton üdülőfalujában

Kedves Vendégeink!

Megmutatjuk, hogy nem csak strandolni lehet a Balatonon, hanem borongós időben is akad bőven felfedezni való. Gyenesdiáson és a Nyugat-Balaton térségben az élmény garantált!
Az alábbiakban aktív nyaraláshoz ajánlunk programokat. A szervezés Rátok vár, időbeosztásotokhoz igazítva, melyet alakítsátok kedvetek szerint, és élvezzétek az élménydús napokat!

3 napos programtipp:

1. nap: Nyugat-Balaton kerékpáros körtúra (65 km)

A Bringakörúton a déli part felé indulva könnyen megközelíthetitek Fonyódot, ahonnan hajóval juttok át Badacsonyba. Egy kellemes fröccs után, folytatva az utat visszafelé, érdemes megpihenni Balatongyörökön a Balaton talán legszebb panorámáját nyújtó Szépkilátónál, majd Vonyarcvashegyen a 40 halász emlékét őrző, lélegzetelállító fekvésű Szent Mihály kápolnánál.
Hol egyek ma? Visszaérkezve, a gyenesdiási piacon helyi nedűk és specialitások, füstös BBQ, frissensült halak oltják éhségetek. Desszertként megkoronázhatjátok a napot a szomszédos Bringatanya díjnyertes fagylalt-különlegességeivel.
Kerékpár bérelhető a Tourinform irodában, a Caravan Bike-ban és a Hotel Katalinban. A túra rövidebb verziója, ha Balatonmáriafürdőről Balatongyörökre (38 km), vagy Szigligetre hajóztok át (52 km). Hajómenetrendre figyelj!

2. nap: Napi jelige: kalandra fel!

GyenESCAPE: Kihagyhatatlan legújabb kalandjátékunk, mely a természetjárást, aktív kikapcsolódást ötvözi a népszerű menekülős játékokkal. Ha sikeresen megoldjátok, ajándékban részesültök! 😉 A digitális kütyü-mentes csapatépítő játékot keresd a Tourinform irodában!
Ha már Keszthelyi-hegység, akkor ne hagyjátok ki a csodálatos természeti környezetben fekvő gyenesdiási Sportlőteret, ahol profi irányítása mellett próbálhatjátok ki az agyaggalamb-lövészetet, vagy akár a maroklőfegyver használatát. Előzetes bejelentkezés szükséges!
Balaton part! Kötelező program egy séta a parton, vagy időjárás függvényében a felhőtlen strandolás.
Hol egyek ma? Ízletes beach food ételek az asztalon a Friends Bistroban a Gyenesi Lidóstrandon, a múlt és jelen ételei új elgondolásban a Lobby Bisztróban a Diási Játékstrandon vagy egy ínycsiklandó kemencés pizza a Komáromy Pizzériából. (A Pizzéria a 2022-es évben csak elvitelre teljesít rendeléseket.)

3. nap: Gyalogtúra Büdöskútra (15 km)

Elő a bakancsokkal! Izzasztó, de lelket felemelő bakancsos körtúra következik a Keszthelyi-hegységben. Az útvonal gyönyörű erdei ösvényeken halad, megbújó forrásokkal, pihenőkkel, több kilátóval. A Nagymezőt elhagyva, a Büdös-kúti völgyön, a Csider-völgyön és a Vadvíz-árkon át eléritek a Büdöskúti pihenőt, majd visszafelé a Pad-kő és a Berzsenyi kilátóból csodálhatjátok meg a fantasztikus panorámát.
Hol egyek ma? Hagyományos, magyaros ízek elevenednek fel nagyanyáink konyhájából a Szent Ilona Csárdában.

7 napos programtipp, ha hosszabb időre érkeztek Gyenesdiásra:

4. nap: Testi-lelki feltöltődés

Az igazán aktív napok után jól esik egy kis lazítás? 😉 Több élmény- és gyógyfürdő közül is választhattok a környéken, melyek közül kihagyhatatlan az egyedülálló Hévízi-tó, Európa legnagyobb természetes, gyógyhatású termáltava, de közel van Zalakaros, Kehidakustány és Zalaszentgrót is.
Ha már kellően ellazultatok a tavirózsák közötti úszkálás után, kapjatok el egy dottót Hévízen, mely Egregyre, Hévíz „szőlőhegyére” visz, ahol egy pohár bor és a gyönyörű panoráma élvezete közben gyűjthetitek a bátorságot az esti programhoz 😉.
A nap csúcspontja a hőlégballonozás vagy – vérmérséklet függvényében –a motoros sárkányrepülés! Igazán páratlan élmény a magasból megcsodálni a Balaton különleges látványát és a szépséges tájat a lenyugvó nap izzó fényében.
Hol egyek ma?  Varázslatos erdélyi ízek repítenek gasztronómiai utazásra a Piroska Csárdában.

5. nap: Matula bácsi földjén – kerékpáros körtúra a Kis-Balatonhoz (65 km)

A Bringakörúton induljatok dél felé, majd első pihenőként térjetek be Fenékpusztán a 400 éves Vámházba. Vörsnél a kilátóból már megcsodálhatjátok a Kis-Balatont. Innen kitűnő murvás úton a szigorúan védett terület határán a Bivalyrezervátumig tekerünk (áthaladáshoz belépő váltása szükséges!). Következő megálló a Kányavári-sziget, ahol kilátóból figyelhetitek meg a páratlan madárvilágot. A balatonhídvégi madárles kunyhókat érintve természetvédelmi területen halad át az út. Alsópáhok érintésével tekerhettek vissza Gyenesdiásra.
Ha belefér, odafele tegyetek egy kis kitérőt Fenékpusztán a Kis-Balaton Látogatóközponthoz, ahol izgalmas interaktív kiállítás által ismerkedhettek a környék élővilágával és történetével.
Hol egyek ma? A fárasztó nap után klasszikus menükkel és különleges ízekkel kényeztetnek az Anita Étteremben.

6. nap: Különleges élmények vízen és szárazföldön

Ha szeretitek az izgalmas és különleges kihívásokat, mindenképpen keressétek fel a Kajaksziget mindenre elszánt fiatal csapatát, ahol rengeteg élmény vár rátok SUPon, kajakon, kenun, sőt még lézerharcra is benevezhettek.  😉
Hogy fokozzuk az adrenalint, a keszthelyi Blokk Gokart pályát ajánljuk. A 350 m hosszú pálya a technikás pilótáknak igazi csemege. Jó tudni, hogy a világítás esti futamokra is lehetőséget ad.
Ha kellően túlpörögtetek, és kiéltétek harci kedvetek, egy csónakot bérelve a helyi horgásztanyák valamelyikén irány a Balaton! Csodálatos érzés csónakban ülve, horgászbottal a kézben a lenyugvó nap sugarait élvezni. Ha csak a víz megnyugtató ringatására vágytok, a Diási Játékstrandon az Élményparkban bérelt strandkajakkal is vízre szálhattok.
Ha még bírjátok, és aktív programmal folytatnátok a napot, akkor fallabda-, vagy bowling-partit ajánlunk a Sportházban.
Hol egyek ma? A Sportházban könnyű vacsorával jutalmazhatjátok meg magatokat.

7. nap: Tanúhegyek nyomában

A Balaton-felvidék egyik kedvelt kiránduló célpontja a sziklabércen álló Szigligeti Vár, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Balatonra és a Tapolcai-medence tanúhegyeire. Barangoljátok be Szigliget hangulatos utcáit, majd Tapolca felé vegyétek az irányt a kirándulás következő állomásáért. Sokan nem tudják, hogy ha bazaltorgonákat szeretne látni, akkor a Szent György-hegyre (415m) kell menni, ahol a Bazaltorgonák tanösvényen akár bújócskázhattok is közöttük. A 4 km hosszú ösvényen védett növényeket, állatfajokat láthattok, megtekinthető a Sárkány-barlang, a bazaltorgonák és egy gyönyörű panorámapontot is érint.
Hol egyek ma? Gyenesdiásra visszatérve térjetek be a Torony Csárdába, ahol az otthon ízei elevenednek meg. Innen könnyen átsétálhattok a közeli A Darnay. Pince, rendezvénypajta és piknikkertbe egy mámoros borkóstolóra.

Szállásajánlatokért, illetve további információkért, rendezvényekért, garantált program tippekért, látnivalókért, térképekért, menetrendekért, bérelhető kerékpárokért bátran forduljatok a gyenesdiási Tourinform irodához!

Tourinform Gyenesdiás
Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu