Élmények a NYÁRON TÚL – “hétrevaló” Gyenesdiáson

Kedves Vendégeink!

Megmutatjuk, hogy nem csak strandolni lehet a Balatonon, hanem szezonon kívül, akár borongós időben is akad bőven felfedezni való. Gyenesdiáson és a Nyugat-Balaton térségben az élmény garantált!
Az alábbiakban aktív és kulturális programokat gyűjtöttünk össze, amelyek élményekben gazdag, tartalmas kikapcsolódást ígérnek a település látogatóinak. A programok kiválasztásánál most elsősorban a baráti társaságokra és a gyermek nélkül érkező vendégekre gondoltunk. A szervezés Önökre vár, időbeosztásukhoz igazítva, melyet alakítsanak kedvük szerint, és élvezzék az élménydús napokat!

7 napos programtipp:

1. nap Kerékpáros körtúra a Keszthelyi-hegységben (30 km)

Varázslatos tájakra invitáljuk vendégeinket kerékpáros körtúra ajánlónkkal, amely számos bakancslistás kirándulópontot érint a térségben. Gyenesdiáson a Faludi útról indulunk, amely szép lassan átvezet minket a Keszthely-hegység dimbes-dombos, erdős kirándulóútjaira. Ha elfáradnánk, útközben pihenőhelyek és kilátópontok várnak ránk. Kihagyhatatlan látnivalók az körút erdei szakaszán a Büdöskúti-pihenő, a Pad-kői kilátó és a Bél Mátyás-kilátó. Amikor az erdőből kiérünk, Balatongyörökön a Balaton egyik legszebb panorámája tárul elénk a Szépkilátónál, majd a Balatoni Bringakörúton továbbhaladva Vonyarcvashegyen a 40 halász emlékét őrző, lélegzetelállító fekvésű Szent Mihály kápolnánál. Gyenesdiásra visszatérve kötelező program egy séta a parton, ahol rácsodálkozhatunk, hogy milyen változatos és csodálatos a Balaton a nyári szezonon kívül is.
Kerékpár bérelhető a Tourinform irodában, a Caravan Bike-ban és a Hotel Katalinban.

2. nap: Egy nap a Festeticsekkel Keszthelyen, a Nyugat-Balaton fővárosában

A Festetics kastély egyike a legnagyobb és legszebben megmaradt főúri palotáinknak. A gyönyörű parkkal körülvett épületben főúri enteriőr kiállítás mutatja be a család életmódját. A Festetics család egykori birodalma több izgalmas kiállításnak is otthont ad: Helikon Könyvtár, Hintómúzeum, Történelmi Modellvasút- és Vadászati Kiállítás, Pálmaház, Amazon Ház. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen anno egy tangazdaság is működött, ma kiállítások tekinthetők meg az eredeti magtárépületben is. A Balatoni Múzeum az egyetlen múzeum a Balatonnál, mely kifejezetten a tóval és vidékével foglalkozik. A kultúrpalota felépítéséhez II. Tasziló 100 ezer téglával és a telek felajánlásával járult hozzá. A városi parkban található a Helikon emlékmű, melyet az I. Festetics György által megrendezett és elindított Helikoni Ünnepségek emlékére állítottak. I. György a Fő téri templomot tette meg a város plébániájává (Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom), ahol aztán a család több tagját is nyugalomra helyezték. A számos izgalmas kiállítás, emlékmű megtekintése után jól esik leülni a Gróf ülőszobra mellé a Fő téren, és megcsodálni azt az embert, aki a 18-19. sz. fordulóján országos jelentőségű hellyé emelte a várost.
A napot érdemes a Balaton-parton folytatni. A keszthelyi mólón végigsétálva rácsodálkozhatunk a Balaton nyugati medencéjének szépségére.

3. nap Napi jelige: kalandra fel!

GyenEScape: Kihagyhatatlan legújabb kalandjátékunk, mely a természetjárást, aktív kikapcsolódást ötvözi a népszerű menekülős játékokkal. Ha sikeresen megoldják a rejtélyt, az ajándék sem marad el! 😉 A digitális kütyü mentes csapatépítő játékot keressék a Tourinform irodában!
Ha már Keszthelyi-hegység, akkor ne hagyják ki a csodálatos természeti környezetben fekvő gyenesdiási Sportlőteret, ahol profi irányítása mellett próbálhatják ki az agyaggalamb-lövészetet, vagy akár a maroklőfegyver használatát. Mindkét programhoz előzetes bejelentkezés szükséges!

4. nap: Testi-lelki feltöltődés

Fantasztikus élmény vár Önökre a hévízi kajaktúrán, amely során csodálatos téli vadvízi világ tárul Önök elé, miközben a kajakot alulról kellemesen melegíti a 20-25 fokos víz.
Az igazán aktív napok után jól esik egy kis lazítás? 😉 Több élmény- és gyógyfürdő közül is választhatnak a környéken.  A Festeticsek Balaton mellett fekvő hatalmas birtokaihoz tartozott Hévíz meleg vizű tava, melynek vizét már a rómaiak is használták. Az itteni fürdőkultúra elindítása az első fürdőházak megépítésével Festetics I. György nevéhez fűződik. Az egyedülálló Hévízi-tó Európa legnagyobb természetes gyógyhatású termáltava. A tavirózsák közötti úszkálást követően tegyenek egy sétát a megújult belvárosban. Dottóval hamar Egregyen lesznek, ahol egy pohár bor és a gyönyörű panoráma élvezete közben gyűjthetik a bátorságot az esti programhoz 😉. Itt ne felejtsék el meglátogani a Római katona sírját és az egregyi templomot, amelyet a legenda szerint egy energiamező közepére építették az Árpád-kori hagyományokhoz hűen. A közelben található élmény- és gyógyfürdők közül bármelyiket szívből ajánljuk; Zalakaroson, Kehidakustányon és Zalaszentgróton is minőségi kényeztetésre számíthatnak a látogatók.

5. nap: Gyalogos körtúra Gyenesdiás legszebb kilátópontjait érintve 

Elő a bakancsokkal! Izzasztó, de lelket felemelő bakancsos körtúra következik a Keszthelyi-hegységben. A kilátó túra gyönyörű erdei ösvényeken halad, megbújó pihenőkkel, csodás panorámákkal, mindemellett elénk tárja a környék számos természeti kincsét. Kiindulópont a gyenesdiási Tourinform iroda, amely a település központjában található. A 11 km-es túra fél napos programnak tökéletes, de ha valaki az egész napját barangolásra szánja, neki ajánljuk a Keszthelyi-hegység másik tartalmas kilátó túráját a Darnay-Dornyai Béla emléktúrát, amely feltárja a környék legszebb balatoni és hegyvidéki panorámáit.
A jól megérdemelt esti pihenéshez kiváló választás a Ligetplex Cinema, a Balaton legjobb mozija, ahol kényelmes székekben és hatalmas mozivásznon élvezhetjük a legújabb filmsikereket.

6. nap Szőlővel borított dombok és panorámák bűvöletében

A Festetics Helikon Taverna neve II. Tasziló feleségétől, Mary Hamiltontól származik. A család hatalmas szőlőbirtokokkal rendelkezett a Keszthely környéki domboldalakon. A keszthelyi-hegység déli lejtőin termett szőlők a diási pincében kerültek feldolgozásra. Napjainkban a „Da Bibere” tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás a hercegi család történelmét, gazdag szellemi és gazdasági örökségét mutatja be.
Balatongyörökre szívesen tett kirándulásokat II. Tasziló felesége, Mary Hamilton. Gyakran ellátogatott a Szépkilátóhoz, ahol szívesen megpihent a Balaton legszebb panorámájában gyönyörködve. Érdemes innen lesétálni a domb alján található Római-forráshoz vagy felsétálni a közeli kilátók valamelyikébe. Aktívabb vendégeinknek ajánljuk, hogy látogassák meg a  Bél Mátyás és a Batsányi kilátót is, hiszen fantasztikus panoráma nyílik mindkét pontból!

7. nap A Balaton nyugtató hullámain

Miután az ősz beköszöntével a nyaralók elhagyják a strandokat, a Balaton egészen különleges arcát mutatja azoknak, akik az őszi-téli-tavaszi időszakot választják a tó felkereséséhez. A helyi horgásztanyákon csónakhoz juthatnak a tó és a horgászat szerelmesei. Mindenki, aki valaha megtapasztalta ezt a csodát, visszavágyik a Balaton lágy hullámaira, hogy újra átélje a természet hihetetlenül szép ajándékát.
A pihentető vízi élmény után sokkal aktívabb programot ajánlunk a társaságnak: egy esti fallabda- vagy bowling-parti a Sportházban garantáltan felrázza az estét. 😉

 

Étteremtippek

Gyenesdiáson, mint minden más balatoni településen a vendéglátók egy része a szezon végén jól megérdemelt téli pihenését tölti. Vannak azonban éttermek, ahol tárt karokkal és ízletes menükkel várják Önöket egész évben.

Télen-nyáron nyitva tartók:

  • Sportház Egy ízletes pizzával zárhatják a programot.
  • Anita Étterem Ahol klasszikus ízekkel kényeztetik Önöket.

Tájékozódjanak a nyitvatartásról indulás előtt:

  • Szent Ilona Csárda Hagyományos, magyaros ízek elevenednek fel nagyanyáink konyhájából, illetve házi szörpök, borkóstolás, könnyű falatok várják Önöket.
  • Piroska Csárda Varázslatos erdélyi ízek repítik a vendégeket gasztronómiai utazásra.

 

Szállásajánlatokért, illetve további információkért, rendezvényekért, garantált program tippekért, látnivalókért, térképekért, menetrendekért, bérelhető kerékpárokért bátran forduljatok a gyenesdiási Tourinform irodához!

Tourinform Gyenesdiás
Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu