Gyenesdiási avar történeti kiállítás

Állandó kiállítás az avar kori leletekből Gyenesdiáson a Pásztorházban. Repüljenek vissza kicsit az időben és csodálják meg a páratlan régészeti anyagot.

Miért pont avarok? A máig vitatott eredetű és etnikai összetételű avar nép a 6. század második felétől közel 200 évig a Kárpát-medence kizárólagos uraként erős központot alakított ki Pannónia területén. A mai dunántúli részen a szombathelyi centrum mellett Keszthelynek és környékének volt jelentős szerepe. A 7. század közepén a környék legnagyobb katonai vezetőjének és családjának lakhelye a mai Gyenesdiás területén volt és az elhunyt vezért itt is helyezték végső nyugalomra.

A ’80-as években befejeződött ásatások során bukkantak a környék valószínűleg legnagyobb avar vezérének (660 körül) érintetlen sírjára. A jelentős régészeti leletanyag több európai országot is megjárt. 2012-től a Gyenesdiás központjában található XIX. században épült Pásztorház biztosít ismét helyet az állandó kiállításnak, ahol a korabeli temetkezési szokásokat és a vezér sírját eredeti formában mutatják be. Interaktív táblák segítségével az avar kultúra is megelevenedik a látogatók előtt.  A páratlanul gazdag, tárlókban elhelyezésre kerülő leletanyag érdekes bepillantást enged a honfoglalás előtti időkbe. A kiállítás anyaga a keszthelyi Balatoni Múzeumból került jelenlegi helyére. (www.balatonimuzeum.hu)

A következő linken még többet olvashat Gyenesdiás múltjáról, a régészeti leletekről,  így az avar leletekről is.

Nyitvatartási idő:
Május 1. – szeptember 30.: kedd-péntek 9.00-12.00 óra között.
(Telefonos egyeztetéssel ettől eltérő időpontban is látogatható a kiállítás.)
Október 1. – április 30.: csak előzetes bejelentkezéssel.
Szezonban keddenként délelőtt a Pásztorházban (a kiállítóhelyiség mellett) Kézműveskuckó működik, erről bővebben  ITT olvashat.

További információ:
József Attila Művelődési Ház és Könyvtár
H-8315 Gyenesdiás, Kossuth L. u. 97.
Tel: 83/314-507, 30/342-3934