Nyaralás a KULTÚRA jegyében Gyenesdiáson, a Nyugat-Balaton üdülőfalujában

Kedves Vendégeink!

Megmutatjuk, hogy nem csak strandolni lehet a Balatonon, hanem borongós időben is akad bőven felfedezni való. Gyenesdiáson és a Nyugat-Balaton térségben az élmény garantált! Ajánlónkat úgy állítottuk össze, hogy a szervezést önállóan Önök oldják meg időbeosztásukhoz igazítva, így a programot kedvük szerint alakíthatják.

3 napos programtipp a Festeticsek nyomában:

A Festetics család a 18. század első felétől jelentős szerepet játszott az ország és több tucat település életében.

1. nap: Egy nap a Festeticsekkel Keszthelyen, a Nyugat-Balaton fővárosában

A Festetics kastély egyike a legnagyobb és legszebben megmaradt főúri palotáinknak. A gyönyörű parkkal körülvett épületben főúri enteriőr kiállítás mutatja be a család életmódját. A Festetics család egykori birodalma több izgalmas kiállításnak is otthont ad: Helikon Könyvtár, Hintómúzeum, Történelmi Modellvasút- és Vadászati Kiállítás, Pálmaház, Amazon Ház. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen anno egy tangazdaság is működött, ma kiállítások tekinthetők meg az eredeti magtárépületben is. A Balatoni Múzeum az egyetlen múzeum a Balatonnál, mely kifejezetten a tóval és vidékével foglalkozik. A kultúrpalota felépítéséhez II. Tasziló 100 ezer téglával és a telek felajánlásával járult hozzá. A városi parkban található a Helikon emlékmű, melyet az I. Festetics György által megrendezett és elindított Helikoni Ünnepségek emlékére állítottak. I. György a Fő téri templomot tette meg a város plébániájává (Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom), ahol aztán a család több tagját is nyugalomra helyezték. A számos izgalmas kiállítás, emlékmű megtekintése után jól esik leülni a Gróf ülőszobra mellé a Fő téren, és megcsodálni azt az embert, aki a 18-19. sz. fordulóján országos jelentőségű hellyé emelte a várost.
A napot érdemes a Balaton-parton folytatni. Egy séta a mólón, majd a hajóállomáson sétahajóra is szállhatnak, akár egy pezsgős naplementés programra.
Étteremtippünk: Varázslatos erdélyi ízek repítenek gasztronómiai utazásra a gyenesdiási Piroska Csárdában, ahol ha szerencsénk van, folklór műsorral kedveskednek a vendégeknek.

2. nap: Festeticsek öröksége és történelmi kalandozás Gyenesdiáson

A Nagymezőről gyalogösvényen juthatunk fel a Kerek-hegyen (235m) emelkedő, gróf Festetics Györgyről elnevezett 3 szintes kilátóba, ahonnan mesés körpanoráma nyílik a Festetics család egykori uradalmára. A Nagymezőről érdemes kis kitérőt tenni a természet által visszahódított egykori kőbányához, mely lenyűgöző látványt nyújt. A környező erdőket Festetics Tasziló telepítette be a mediterrán hangulatot idéző feketefenyővel. A Festetics Imre Élményközpont Állatparkja a genetika „elfelejtett” nagyapjának nevét őrzi. A Festetics Vágtát a 2010-ben megújított Festetics-pályán rendezik meg minden augusztusban.
Tegyenek egy nagyobb időutazást, és fedezzék fel a Pásztorházban az Avar kiállítást, ahol a 7. sz-i avar vezér eredeti sírja is megtekinthető. Az antikkályha magángyűjtemény a 19. századba repít vissza bennünket. A régi vízimalmok, pékműhelyek és gyógynövényes fűszerkertek világába repíti a látogatókat a Diási Vízimalom. A Diási történelmi emlékparkban sétautak mentén felállított szobrok a mai településrész hajdani kialakulását idézik fel, és Magyarország meghatározó történelmi személyiségeinek is emléket állítanak. Településünk kiemelt jelentőségű látnivalója a Darnay pince. A török kori boronapincében szőlőgazdálkodást bemutató kiállítás látható.
Étteremtippünk: A Torony Csárdában az otthon ízei elevenednek meg, illetve borkóstolás, házi szörpök, könnyű falatok várják Önöket A Darnay. Pince, rendezvénypajta és piknikkertben.

3. nap: Testi-lelki feltöltődés

A Festeticsek Balaton mellett fekvő hatalmas birtokaihoz tartozott Hévíz meleg vizű tava is, melynek vizét már a rómaiak is használták. Az itteni fürdőkultúra elindítása az első fürdőházak megépítésével Festetics I. György nevéhez fűződik. Az egyedülálló Hévízi-tó, Európa legnagyobb természetes termáltava. A tavirózsák közötti úszkálást követően tegyenek egy sétát a megújult belvárosban. Dottóval hamar Egregyen lesznek, ahol egy pohár bor mellől gyönyörködhetnek a panorámában. Itt ne felejtsék el meglátogani a Római katona sírját és az egregyi templomot, amelyet a legenda szerint egy energiamező közepére építették az Árpád-kori hagyományokhoz hűen.
Étteremtippünk: Hagyományos, magyaros ízek elevenednek fel nagyanyáink konyhájából a gyenesdiási Szent Ilona Csárdában.

7 napos programtipp, ha hosszabb időre érkeznek Gyenesdiásra:

4. nap: Panorámák bűvöletében

A Festetics Helikon Taverna neve II. Tasziló feleségétől, Mary Hamiltontól származik. A család hatalmas szőlőbirtokokkal rendelkezett a Keszthely környéki domboldalakon. A keszthelyi-hegység déli lejtőin termett szőlők a diási pincében kerültek feldolgozásra. Napjainkban a „Da Bibere” tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás a hercegi család történelmét, gazdag szellemi és gazdasági örökségét mutatja be.
Balatongyörökre szívesen tett kirándulásokat II. Tasziló felesége, Mary Hamilton. Gyakran ellátogatott a Szépkilátóhoz, ahol szívesen megpihent a Balaton legszebb panorámájában gyönyörködve. Érdemes innen lesétálni a domb alján található Római-forráshoz vagy felsétálni a közeli kilátók valamelyikébe. Aktívabb vendégeinknek ajánljuk, hogy látogassák meg a  Bél Mátyás és a Batsányi kilátót is, hiszen fantasztikus panoráma nyílik mindkét pontból!
Étteremtippünk: Ajánljuk a Festetics Helikon Taverna éttermét, a Bock Bisztró Balatont, mely egyedi kulináris élményt kínál.

5. nap: Nem csak természetjáróknak

Zalaszántón található Európa legnagyobb buddhista szentélye, a Sztúpa. Túrázóknak kötelező a közeli Kovácsi-hegyen a „bazaltfolyosó”, ahol a természet különleges formái veszik körül a túrázót. A község határában a Tátika-hegy csúcsán Tátika várát tekinthetik meg, majd a Balaton-felvidéki végvárak sorába tartozó, a XIV. században épült Rezi várának felfedezése vár Önökre.
Étteremtippünk: A kirándulás után kóstolják meg a Gyenesdiási termelői piac kínálatát, ahol többek között frissensült húsokat, halakat, lángost, üdítő italokat vásárolhatnak. A napot a szomszédos Bringatanya díjnyertes fagylalt-különlegességei koronázzák meg, melyek közül kiemelnénk a „Festeticsék Mandulás Csókját”. A hűsítő finomság egy antik receptkönyvben fellelt, Festetics György egyik kedvenc, eredeti tortareceptje ihlette.

6. nap: Badacsony, a folyékony szerelem

Badacsony a hangulatos borozók és pincék mellett számos látnivalóval várja az ideérkező látogatókat. A legenda szerint, ha egy szerelmes pár a Balatonnak háttal leül a szív alakú Rózsakőre, még abban az évben összeházasodnak. A hegy tetejére a 464 fokból álló, természetes, megmunkálatlan bazaltkockából épített Bujdosók lépcsőjén jutnak fel. A nap fénypontja garantáltan a Kisfaludy-kilátó, mely a Badacsony tanúhegy legmagasabb pontján ajándékozza meg Önöket káprázatos panorámájával. Mielőtt megkezdenék az ereszkedést a Kőkapun át, érdemes egy kis kitérőt tenni a bazaltorgonák tetejére, ahonnan pazar kilátás tárul Önök elé a különleges formájú tanúhegyekre. Fényképezőgép feltétlenül legyen kéznél!
Étteremtippünk: A kellemes nap után klasszikus ízekkel kényeztetik Önöket az Anita Étteremben Gyenesdiáson.

7. nap: Dimbes-dombos Zala-völgy

Ezen a napon a Zala-folyó völgyét ajánljuk felfedezésre. Zalacsányban megcsodálhatnak egy mesés kis horgásztavat, valamint végigjárhatják a kb. 3 km hosszú Körtvélyesi-tanösvényt, ahol az infótáblák segítségével a páratlan zalai erdők jellegzetességeiről tudhatnak meg többet. Kehidakustány a fürdőzés mellett sok más érdekességet is tartogat: itt áll Deák Ferenc egykori lakóháza, és a kúriától nem messze található az iható vizű Deák-kút. A kút mellett halad el az ún. Szt. György vonalak (sárkányvonal) egyike, mely egyesek szerint különleges, gyógyító energiát sugároz. Rövid kitérővel ellátogathatnak Kallósdra, ahol egy 13. századi körtemplom (rotunda) áll. Hazafelé vegyék Zalaköveskút felé az irányt, ahol a falu határában magasodó Teréz Anya kilátóról gyönyörködhetnek a tájban. Nemesbükről Hévíz felé menet szintén szép panoráma nyílik a környékre és a Balatonra.
Étteremtippünk: A hosszú, tartalmas nap után jól fog esni egy könnyű vacsora a gyenesdiási Sportházban.

Szállásajánlatokért, illetve további információkért, rendezvényekért, garantált program tippekért, látnivalókért, térképekért, menetrendekért, bérelhető kerékpárokért bátran forduljatok a gyenesdiási Tourinform irodához!

Tourinform Gyenesdiás
Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu