2007. év történéseiből

Amennyiben bármilyen kérdése lenne az egyesület munkájával kapcsolatosan,
tagjaink sorába kíván lépni, támogatná az egyesület munkáját, keresse fel a Tourinform irodát!

Az elmúlt év (2007) történéseiből

Tourinform iroda
Az iroda 5 éves születésnapját ünnepelte, mely alkalomból oklevelet vettünk át Lamperth Mónika miniszter asszonytól. Évről-évre egyre többen keresik fel (szezonban napi 120-150 főt is elérheti a vendégeink száma!) különböző kérdésekkel, problémákkal. Az iroda folyamatosan 2 fővel működik, továbbá a nyári hónapokban gyakornokok segítik a munkát. A nyári hosszított nyitva tartást a vendégek kényelme érdekében 2007-ben is sikerült megoldanunk, így július és augusztus hónapban hétfőtől péntekig 9.00-19.00 óráig, míg szombaton és vasárnap 9.00-13.00 óráig álltunk vendégeink rendelkezésére. Szezonon kívül hétköznap 9.00-17.00 óráig tart irodánk nyitva.

Internet
Az információkérések, foglalások jelentős hányada továbbra is az interneten bonyolódik, egyre fontosabb szerephez jut a világháló. A csaknem 3 éve működő internetes értékesítési rendszer, a turisztikai portálunk (www.gyenesdias.info.hu) jelentősen megkönnyíti nemcsak a vendégek, de irodánk dolgozóinak munkáját is. Ez év július havában teljesen megújult formát öntött. A színvonalas, modern portálfelépítés, az új menüstruktúra reméljük mindenki tetszését elnyeri! A fejlesztők továbbra is dolgoznak a rendszeren. Az iroda munkáját támogató/segítő front office rendszer, immár 1 éve segít abban, hogy a vendégek igényeit még magasabb szinten tudjuk kielégíteni. A portál novemberben az eFestival ’Közérdekű információszolgáltatás/Tematikus szakportálok’ kategóriában 2. helyezést ért el!

Kiadványaink
Egyesületünk 2007-ben is elkészítette A/4 méretű turisztikai kiadványát. A kiadvány 3 nyelven (magyar, német, angol) áll a vendég rendelkezésére, mely településismertetőt, településtérképet, szálláslehetőségeket, egyéb szolgáltatókat tartalmaz, de további 6 nyelven készült betétlap hozzá, hogy az egyre nagyobb számban érkező, más nemzetiségű turisták is saját nyelvükön kapjanak információt. Az idei évben is készült rendezvénynaptár magyar, angol és német nyelven. Fontos kiadványunk az Info-map térképes anyag, mely Gyenesdiást és a Nyugat-Balaton régió kirándulási lehetőségeit mutatja be sok fotóval több nyelven idén is rendelkezésre állt/áll. 2007-ben újdonságként “Gasztronómiai ajánló” címmel az egyesületi tag éttermek összefogásával készült kiadványunk, továbbá az aktív lehetőségekről mint lövészet, horgászat, vitorlázás, kerékpár-, dzsip- és quad-túrák, stb. „Fun-tasztikus kalandok” címmel készült szóróanyag.

Kiállítások, szakmai rendezvények
A Nyugat-Balatoni térségi marketingszervezettel való együttműködésünknek köszönhetően kiadványaink idegenforgalmi vásárokon történő terjesztése jól megoldott. A Kht 46 vásáron, szakmai rendezvényen képviselte a térséget, melyből településünk személyes részvétellel 5 külföldi, illetve 7 belföldi (Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Budapest, Miskolc, Szolnok) vásáron volt jelen. Kiadványaink a többi rendezvényen is elérhetőek voltak

PR munka, sajtókapcsolatok, hírlevél
Egyesületi marketingmunkánk során nagy hangsúlyt fektetünk erre, rendszeresen tájékoztatjuk a helyi médiát (Zalai Hírlap, Keszthelyi TV, Helikon Rádió stb.), a szaksajtót (Turizmus Panoráma, Balatoni Futár, Turizmus Trend, TTG) és esetenként az országos TV- és rádiócsatornákat, újságokat is. Rendezvényekről, illetve minden hír értékű eseményről beszámolunk, tájékoztatjuk a sajtót.
Belső kommunikációnk javítására 2007-ben Hírlevelet indítottunk el, melyben tagjainkat tájékoztatjuk munkánkról, rendezvényekről, aktuális felhívásokról.

Média megjelenések
MTV1-Balatoni nyár című műsora, a Keszthelyi TV, Helikon Rádió, szaksajtóban és helyi nyomtatott sajtóban rendszeresen helyet kap településünk. Ezentúl a Nyugat-Balatoni Kft szervezésében több alkalommal forgattak a régióban, illetve azon belül településünkön is országos TV csatornák: TV2 Kalandjárat c. műsora, RTL Klub Menetrend – Itthon, ill. Duna Televízió Szerelmes földrajz c. műsora.

Study tourok
A térségi szervezet és a Balatoni Projekt Iroda szervezésében a szezonra való felkészülés során több study tour (szakmai tanulmányút) érkezett a Nyugat-Balaton régióba. Lehetőség szerint bekapcsolódtunk a tanulmányutakba programmal, étkezéssel. Ezek között volt belföldi, ill. a külföldiek között angol, dán, lengyel, német, osztrák résztvevők, akik a szakmából (utazásszervezők, -közvetítők), továbbá médiából kerültek ki.

Strandi animáció
Az elmúlt évek pozitív visszajelzései, tapasztalatai sarkalták egyesületünket arra, hogy 2007-ben is megbízzunk (a Diási strandon) animátorokat a strandolók szórakoztatására. Egyesületünk ez évben is az Animation Clubot bízta meg e feladattal. A helyi fiatalokból álló animátor csapatnak igazán nagy sikere volt. Játékos programokat, különböző sportversenyeket, vízi aerobicot, mini disco-t, barkács- és kézműves programokat szerveztek a strandolóknak. A strandi animáció finanszírozásához ezúttal sikerült pályázati forrást szereznie az egyesületnek 700.000 Ft összegben.

Kutatás, kérdőíves felmérés
2007-ben is folytattunk kérdőíves felmérést a településen szabadságukat töltő vendégek körében. Főiskolás gyakornokaink segítségével ezúttal több időt és energiát tudtunk a felmérésre fordítani, melynek eredményeként 401 db kérdőív állt rendelkezésre, hogy visszajelzést kapjunk vendégeink igényeiről. (A felmérés eredménye hozzáférhető a Tourinform irodában)

Pályázatok
2007-ben sajnos szintén kevés pályázati lehetőség adódott. Egyesületünk két pályázatot tudott beadni: az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium által kiírt, már fent említett pályázaton animátorok foglalkoztatására 700 000 Ft-ot, a Nemzeti Civil Alapprogram Nyugat-Dunántúli Regionális Kollégiumának működési célú pályázatán 1 001 500 Ft-ot nyert egyesületünk.

Egyesületünket továbbra is megkeresik, települések, induló egyesületek, szerveződések, tapasztalataink átadására, előadások megtartására, továbbá a Balaton régió illetve Zala megye átalakuló turisztikai rendszeréhez is igénybe veszik tapasztalatainkat, segítségünket. Ez komoly szakmai elismerést jelent az egyesület munkáját illetően.
Komoly elismerés egyesületünknek, hogy bemutatkozhatott Budapesten a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) nemzetközi konferenciáján, melynek központi témája a desztinációs menedzsment volt. A 4 éve működő egyesületünk számára komoly szakmai elismerés, hogy a számtalan külföldi előadás mellett két(!) hazai példa között mutatkozhatott be.

Júniusban „Gyenesdiás lencsevégről” címmel fotópályázatot hirdettünk. Bárki nevezhetett bármilyen témában, a lényeg az volt, hogy a fotó Gyenesdiáson készüljön, a település szépségeit, életét, itt szerzett élményt jelenítsen meg. A díjazottak Photo hall vásárlási utalványt nyertek.

A 4 és fél éve alakult Gyenesdiási Turisztikai Egyesület komoly eredményeket ért el. Az alulról történő építkezés beváltja a hozzáfűzött reményeket, összefogással tudunk csak előrelépni.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne az egyesület munkájával kapcsolatosan,
tagjaink sorába kíván lépni, támogatná az egyesület munkáját, keresse fel a Tourinform irodát!