2010. év történéseiből

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület 2010-ben is sikeres évet zárt. Megújult a turisztikai portálunk és a kedvezménykártya iránti kereslet is megnőtt.

Tourinform iroda
Az iroda 8 éve működik (ez volt a 9. szezon). Az iroda hosszított nyitva tartással működött a nyári hónapokban, így július és augusztus hónapban hétfőtől péntekig 9.00-19.00 óráig, míg szombaton és vasárnap 9.00-13.00 óráig álltunk vendégeink rendelkezésére, de nyitvatartási időn kívül is elérhetőek voltak fontosabb kiadványaink.
Az idei évben június végéig 3, majd júliustól 2 fő állandó alkalmazott mellett az irodában főiskolás gyakornokok segítették a munkát.
A településünkön nyaraló vendégek számára fontos „bázis” a Tourinform iroda. Az összetétel az elmúlt évekhez hasonlóan alakult: az idén tovább nőtt a belföldi vendégek aránya, míg a külföldi vendégek egyre színesebb palettát mutatnak, de mindenképp ki kell emelni a Kelet-európai országokból érkezetteket.

Internet
Turisztikai portálunk a nyár elején új motort kapott, melynek köszönhetően új funkciókkal, látogatóbarát megoldásokkal bővült. Ennek köszönhetően keresőoptimalizált oldalt kaptunk.
Az információkérések, foglalások jelentős hányada a világhálón keresztül bonyolódik. Szálláskeresés, ajánlatkérés esetén is a rendszer segítségével küldünk az érdeklődőknek e-mailt, levelet, de a személyesen érdeklődő vendégek kiszolgálásában is fontos segítségünk a turisztikai portálunk, illetve annak front office rendszere. Ezért az egyik legfontosabb feladatunk a weboldal karbantartása, folyamatos frissítése.
A tavaly megújult a www.west-balaton.hu térségi weboldal szintén folyamatosan fejlődik, a tapasztalatoknak megfelelően változik.

Kiadványaink
TDM pályázat keretében a 4 szomszédos település arculata összehangolásra került, így kiadványaink már ennek megfelelően egységes megjelenésben készültek. Télen, tavaszra elkészültek kiadványaink: települési A/4 méretű 20 oldalas katalógusunk (idén újdonságként családbarát szállásminősítéssel kiegészítve), térségi rendezvénynaptár, Gyenesdiás Kártya partnerfüzet, Gyenesdiást és a térséget is bemutató Info-map térképes kiadványunk, a Nyugat-Balatoni térségi marketingszervezet gondozásában készült a régiót bemutató Travel Magazin, aktualizálást követően utánnyomásra került a Nyugat-balatoni kerékpártérkép, illetve a TDM pályázat keretében új gyalogtúratérkép került kiadásra. A település kínálta aktív lehetőségeket, heti rendszerességgel visszatérő garantált programokat csokorba gyűjtve ajánlottuk vendégeinknek, melynek szintén nagy sikere volt a szezonban.

Idegenforgalmi szakvásárok
Az idei évben is főleg a belföldi vásárokra fókuszáltunk. Részt vettünk a budapesti, pécsi, miskolci, debreceni és győri kiállításokon, továbbá kiadványaink elérhetőek voltak még a szegedi és a veszprémi vásárokban. Eredményét az idei évben is tapasztaltuk, jóllehet a vásárok jelentősége évről évre csökken.

PR munka, média megjelenések
Marketingmunkánk során kiemelt szerepet kap a sajtóval, médiával való kapcsolattartás. Rendszeresen tájékoztatjuk a helyi médiát (Zalai Hírlap, Keszthelyi TV, Helikon Rádió stb.), a szaksajtót (Turizmus Panoráma, Turizmus Trend, TTG), női magazinokat és esetenként az országos TV- és rádiócsatornákat, újságokat is. Rendezvényekről, illetve minden hír értékű eseményről beszámolunk, tájékoztatjuk a sajtót, rendszeresen küldünk híreket, információkat, programajánlókat. Tagjaink felé Hírlevél formájában, e-mailben küldjük aktuális információinkat, programajánlóinkat, illetve a Gyenesdiási Híradó oldalain tájékoztatjuk az olvasókat.
Településünkön több TV stáb járt az elmúlt hónapokban, hogy különböző utazási magazinokban a Nyugat-Balaton régió is méltón bemutatkozzon. Tavasszal az ATV forgatott több alkalommal, majd június végén az RTL Klub Menetrend Itthon utazási magazinja, július elején pedig a TV2 Kalandjárat c. műsorához forgattak – hogy a legfontosabbakat említsük.

Study tour-ok
A térségi marketingszervezet és a Balatoni RMI szervezésében idén is több study tour (szakmai tanulmányút) érkezett a Balaton és azon belül a Nyugat-Balaton régióba is. Több belföldi study érintette településünket, de volt német újságíró csapat is kerékpáros témában. Lehetőség szerint természetesen bekapcsolódtunk a tanulmányutakba programmal, étkezéssel.

Turizmus ösztönző rendszer – Gyenesdiás Kártya
Tovább nőtt az igény a 2008-ban bevezetett kedvezménykártyánkra, melyből az idei évben 26%-kal több került értékesítésre a viszonylag rossz idő ellenére is. Évről évre többen keresik a kártyát és egyre többeket befolyásol a szálláshely kiválasztása során, orientálja őket a kártyát értékesítő szálláshelyek felé.

Strandok
Diási Játékstrand a balatontipp.hu online szavazásán ismét első helyezést ért el. Az animációs programok az idei évben is nagy sikerrel zajlottak.
A Gyenesi Lidóstrandot továbbra is sokan kedvelik természetközelisége, családias hangulata miatt. Az idei évben nyitotta meg kapuját a Kalandpark, ami nagy népszerűségnek örvendett a látogatók körében.

Rendezvények
Több kisebb-nagyobb rendezvény várja a nyaraló vendégeket, illetve a helyieket, környékbelieket a településen. Ezek vendégéjszaka növekedést alig generálnak, de a szabadságukat töltők keresik a programokat, melyek közül a tapasztalatok szerint a gasztronómiai rendezvények jó nevű, színvonalas fellépőkkel vonzzák a legtöbb embert. Az idei évben új színfoltként került megrendezésre a Festetics Futam és a STIHL Bajnokság. Mindkét rendezvényt nagy érdeklődés kísérte. Egyesületünk továbbra is a rendezvények marketingjében vállal komolyabb szerepet, a rendezvényszervezést nem tekinti feladatának – eltekintve a decemberben nagy sikerrel lebonyolított adventi rendezvényünktől.

Kutatás: kérdőíves felmérés
Idén is végeztünk kutatást kérdőíves felmérés formájában a Gyenesdiáson nyaraló vendégek utazási szokásairól, mivel a döntések előkészítésének, illetve a monitoringnak alapvető feltétele a kutatási eredmények, statisztikai adatok rendelkezésre állása.
Jóllehet a felmérésünk nem nevezhető reprezentatívnak, mindenképp érdemes a felmérés eredményét áttanulmányozni, és a véleményeken, visszajelzéseken, javaslatokon elgondolkodni. (A felmérés összesítését, értékelését lásd mellékelten.)