2016. év történéseiből

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület 2016-os évéről, munkájáról, eredményeiről alábbiakban adunk tájékoztatást.

INFORMÁCIÓS IRODA
Tourinform irodánk a MTÜ minősítési rendszerében minősített iroda rangot kapott 2016-ban is. Sajnos anyagi támogatást nem biztosítottak, ennek ellenére júliusban és augusztusban idén is hosszított nyitva tartással, a vendégek igényeihez igazodva vártuk az érdeklődőket. 3 fő állandó dolgozóval látjuk el a feladatokat. Információszolgáltatás mellett kerékpárkölcsönzőt működtetünk, ajándéktárgyakat, térképeket értékesítünk, kedvezménykártyákat kezelünk, különböző programokra adunk el jegyeket stb.
Ezeken kívül irodánk egész évben elsődlegesen marketing feladatokat lát el, termékfejlesztésen dolgozik, tevékenysége kiterjed továbbá – a teljesség igénye nélkül – koordinációs, érdekképviseleti, panaszkezelési, pályázatmenedzsment feladatokra, illetve adminisztrációra.

MARKETING
Online

Marketing kommunikációnkban évek óta az online marketing kap nagyobb szerepet, mely elsősorban turisztikai portálunkra (www.gyenesdias.info.hu) épül. Ezt támogatjuk különböző online kampányokkal (Facebook, Ad Grants)
Saját települési portálunk naprakész frissítése mellett a térségi weboldal (www.west-balaton.hu) karbantartása is fontos feladatunk, továbbá több online felületet kezelünk rendszeresen, melyek között elsősorban programportálok, rendezvényajánló oldalak, turisztikai ajánlók, de akár szállásfoglalási rendszerek település bemutató oldalai is találhatók.
Kiadványok
Települési és térségi kiadványaink (az országos/régiós kínálathoz képest kimagasló színvonalon) változatlanul elérhetőek: Gyenesdiás katalógus, info-map, garantált programajánló, Hétpecsétes hétpróba, rendezvénynaptár, letéphető településtérkép, valamint a térségi tematikus kiadványok (családi, aktív, wellness), kedvezménykártya füzet, kerékpáros térkép, sétatérkép. Jól bevált kiadványaink mellett az egyesület marketing keretének függvényében természetesen további kiadványokban mutatkozik be településünk, kiemelt hangsúlyt fektetve a település rendezvényeire, szabadidős programkínálatára.
Kiállítások, szakmai rendezvények
Idén is több rendezvényen kapott településünk bemutatkozási lehetőséget (júliusban Kocson a Kocsitoló Fesztiválon, szeptemberben Budapesten a Nemzeti Vágtán), illetve együttműködő partnereink is aktívan szerepet vállalnak településünk népszerűsítésében (ld. Diós Fesztivál, Madéfalvi Hagymafesztivál) Az előbbiek mellett a térségi marketingszervezet 15 külföldi és belföldi vásáron, turisztikai rendezvényen vett részt, így a Nyugat-Balaton térség részeként településünket is képviselte.
Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy Gyenesdiást egyre többen ismerik, ha már jártak a településen, pozitív élményeket idéznek fel, ha még nem, hangot adnak neki, hogy tervezik.
PR munka, média megjelenések
Munkánk során kiemelt hangsúlyt fektetünk a helyi média, a szaksajtó, női- és gyerek magazinok, esetenként az országos TV- és rádiócsatornák, valamint újságok rendszeres tájékoztatására.  Rendezvényekről, illetve minden hír értékű eseményről beszámoltunk, tájékoztattuk a sajtót, partnereinket, melyek nyomán számtalan anyag jelent meg mind a print, mind pedig az online médiában. (ld. Balatoni Nyár, Part FM riportok, Joy Magazin, Turista Magazin, stb.)
Belső kommunikációs csatornaként tagjaink felé elsődlegesen továbbra is online Hírlevelünket használjuk, illetve a Gyenesdiási Híradón keresztül adjuk hírül az aktuális információkat.
Study tour-ok, azaz tanulmányutak
Az idén is érkezett néhány study tour a Nyugat-Balaton régióba, melyekbe szívesen kapcsolódott be a település különböző programokkal. Értékes cikkek, izgalmas élménybeszámolók, kisfilmek születtek a tanulmányutak kapcsán.

TERMÉKFEJLESZTÉS
Turizmus ösztönző rendszer – kedvezménykártya

Az ingyenes strandbelépésre jogosító Gyenesdiás Plusz kedvezménykártya a megszokott formában, de kissé megemelt áron működött 2016-ban (2 900Ft/felnőtt, 1 900Ft/gyerek) Az egyhetes érvényességű kedvezménykártyát csak a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület partnereinél megszálló vendégek vásárolhatják meg szállásadójuknál, mely komoly előny és a vendégeket orientálja is a szálláshely kiválasztásakor.
Garantált programjaink köre az elmúlt években kialakult, jól bevált módon széleskörű kínálatot biztosít. A tapasztalatok alapján folyamatosan formálódik, javul a kínálat, illetve keressük a lehetőségeket, hogy egyre színesebb, a település családbarát kínálatába illő további új programokat nyújtsunk a vendégeinknek. Nagyon pozitívan fogadják a különböző programlehetőségeket, melyek jelentős része áprilistól októberig várja a családbarát településen az aktív időtöltést kedvelőket is.
Megújult a Darnay – Pince, rendezvénypajta és piknikkert kínálata, illetve egész nyáron a hét minden estéjére tudtunk zenés, ill. táncos lehetőséget ajánlani.
Rendezvények
Üde színfoltként, a már hagyományos programok mellett idén is több új rendezvénnyel bővült a település kínálata (pl. Cruisers Hungary – Rockin ‘Beach, MASTAFF Special and Club Show – kutyakiállítás, Balatoni Barista Bajnokság, Gyenesi Íz-lelő), melyek közül érdemes kiemelni a Mercedes G-amboree-t. A Mercesdes G osztály 4 napos találkozójára több mint 100 autó és ezzel együtt 200 résztvevő érkezett, 15 országból.
Strandok, strandi animáció
2016-ban is sikeresen működöttek az animációs programok. Strandjaink továbbra is népszerűek a vendégek körében. A Diási Játékstrand ismét Kék Hullám zászlós minősítést kapott, illetve elnyerte a Balaton „legzöldebb” strandja címet is.

További információ az egyesület működésével, munkájával kapcsolatosan:
Tourinform Gyenesdiás
8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2., Tel: 83/511-790
E-mail: gyenesdias@t-online.hu, www.gyenesdias.info.hu