2018. év történéseiből

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület 2018-as évéről, munkájáról, eredményeiről alábbiakban adunk tájékoztatást.

Mozgalmas évet hagyunk magunk mögött.

TISZTÚJÍTÁSRA került sor májusban, megválasztásra kerültek a tisztségviselők a következő 3 éves ciklusra.

INFORMÁCIÓS IRODA
A Tourinform iroda egész évben, heti öt napon 8 óra időtartamban üzemelt, míg főszezonban a látogatók igényeihez igazodva hosszított nyitva tartással. Minden évben nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy partnereinket szezon előtt ellássuk információs anyagokkal. A szezonban 3 nyelvű napi hírlevelünk (Jó reggelt Gyenesdiás!) továbbra is  nagy segítség a nyaralás során. Online és offline információszolgáltatás mellett kerékpárkölcsönzőt működtetünk, ajándéktárgyakat, térképeket, különböző programokra jegyet értékesítünk, kezeljük a kedvezménykártyákat, stb. Az információszolgáltatás mellet irodánk egész évben elsődlegesen marketing feladatokat lát el, termékfejlesztésen dolgozik, tevékenysége kiterjed továbbá – a teljesség igénye nélkül – koordinációs, érdekképviseleti, panaszkezelési, pályázatmenedzsment feladatokra, illetve adminisztrációra.

MARKETING
Internet: Portálunk (gyenesdias.info.hu) hosszas előkészítő munkát követően a szezon elején megújult megjelenéssel és a legfrissebb trendeknek megfelelő designnal debütált. Nagy hangsúlyt fektetünk közösségi média jelenlétünk (facebook), térségi weboldalakon való szereplésünk (west-balaton.hu, nyitottbalaton.hu) folyamatos aktualizálására, ami többek között adatfeltöltést, karbantartást, frissítéseket takar.  Online jelenlétünket különböző kampányokkal is támogatjuk.
Kiadványaink: Települési és térségi kiadványaink (az országos/régiós kínálathoz képest) kimagasló színvonalon érhetők el. Heti garantált programajánlónkat éves rendezvényajánlóval együtt idén is nyomdai kivitelezésben készítettük el, így a színvonalas leporellóval még több vendég figyelmét sikerült felkelteni a változatos programkínálatra. Az év végére elkészült invitatív kiadványunk (Gyenesdiás katalógus) újraszerkesztett változata, amely ez alkalommal is nagy odafigyeléssel, igényes kivitelezéssel készült. Többi kiadványunk – info-map, letéphető településtérkép, Hétpecsétes hétpróba, kedvezménykártya füzet, valamint térségi kerékpáros térkép, sétatérkép és térségi tematikus kiadványok (családi üdülés, kerékpáros/aktív és gyógy/wellness témákban) – szintén elérhetőek a Tourinform irodában. Profi szakember bevonásával nyár elején imázs fotók készültek fotótárunk frissítésére.
Kiállítások, szakmai rendezvények: Településünk együttműködő partnereink, a helyi civil közösségek aktív szerepvállalásával is idén is több rendezvényen mutatkozott be.
PR munka, média megjelenések: Rendszeresen tájékoztatjuk minden hír értékű aktualitásról, újdonságról a médiát, illetve turisztikai eseményekről híreket, információkat küldünk. Programajánlóink, tématippjeink célt érnek, amihez természetesen szükség van hír értékű újdonságokra, tartalmas rendezvényekre. Belső kommunikációs csatornaként tagjaink felé elsődlegesen továbbra is online Hírlevelünket használjuk, illetve a Gyenesdiási Híradón keresztül adjuk hírül az aktuális információkat.

TERMÉKFEJLESZTÉS
Turizmus ösztönző rendszer – kedvezménykártya
: Az ingyenes strandbelépésre jogosító WB Gyenesdiás Plusz kedvezménykártya a megszokott formában működött. Elérhető a településen megszálló vendégek számára a West-Balaton kártya is, amely strandkedvezményt nem biztosít. A kártyát a Tourinform irodában tudják a vendégek kaució ellenében kiváltani.
Gyenesdiás Gastro Card: Egyesületünk partner vendéglátó egységeinek kezdeményezésére, összefogásukkal 2017-ben indult akció. A vendégszám-növelés, és a szorosabb tagi együttműködés érdekében, kedvezményes étkezési lehetőséget ajánlanak az Egyesület tagjainak és a tagoknál megszálló vendégek számára.
Garantált programjaink a hét minden napjára változatos időtöltést kínálnak. Vendégeink pozitívan fogadják a különböző programlehetőségeket (a rájuk épülő Hétpecsétes hétpróba játékunkkal együtt), melyek jelentős része áprilistól októberig, és borongós, esős időben is várja a családbarát településen az aktív időtöltést kedvelőket is. A gyermekek körében igen kedvelt Születésnap Gyenesdiáson! kampányunk is folytatódott.
Rendezvények2018-ban több rendezvényt is szerveztünk. Az Agrármarketing Centrum pályázatán HELYIÉRTékek – bemutató nap lebonyolítására nyertünk támogatást. A Családok éve jegyében Pünkösd vasárnap Egyesületünk különleges programra várta nem csak a gyerekeket: fergeteges szülinapi partit rendeztünk Bala Toni teknőcnek. Májusban Egyesületünk 15 éves jubileumi ünnepségre invitáltuk tagjainkat, együttműködő partnereinket.
Strandok, strandi animáció: A Diási Játékstrand fejlesztései és az általa elért újabb nagyon szép eredmény (5*, illetve a legtöbb pontot elért strandnak járó különdíj) is sokakat csábított a településre. Mind a gyerek animációs, mind pedig a sportprogramok nagyon népszerűek (Mozdulj Balaton, mini disco, vízi aerobic). A népszerű strandrádió a szpotokra és a zenék színvonalára nagyobb hangsúlyt fektetve profibban működött. A Gyenesi Lidóstrandon a vendégek örömmel fogadták a változásokat, a régi hangulatot kereső vendégeket is kárpótolta a komfortváltozás, szolgáltatásbővülés.
Év elején kérdőíves felmérést végeztünk a lakosság és a nyaralótulajdonosok körében, hogy megismerjük véleményüket a település turizmusáról, fejlesztési javaslataikat. A kutatás összegzése irodánkban elérhető.
Pályázatok: Egyesületünk 2018-ban a NEA működési célú pályázatán 100.000 Ft-ot nyert, míg az Agrármarketing Centrum pályázatán a már említett HELYIÉRTékek – bemutató nap lebonyolítására nyertünk támogatást.

PÁLYÁZAT
Szálláshelyek minőségfejlesztési ösztönzése: 2018. év elején szállodák, panziók részére elérhető volt jelentősebb összegű támogatás a Kisfaludy program keretében. A kisebb szálláshelyeknek nem volt lehetőségük támogatáshoz jutni, ennek tükrében Egyesületünk minőségfejlesztési pályázat kiírását kezdeményezte partner szállásadói részére próba/teszt jelleggel 2019-ben. 

További információért az egyesület működésével, munkájával kapcsolatosan, illetve csatlakozási szándékával forduljon hozzánk bizalommal:
Tourinform Gyenesdiás
8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2., Tel: 83/511-790
E-mail: gyenesdias@t-online.hu