Hiánypótló szakmai program – helyi study tour

Gyenesdiáson helyi study tourt szerveztünk a garantált programhelyszínek megismerésére, mely egyben remek hiánypótló közösségépítő programsorozatnak is bizonyult.

Egy a tagság körében korábban végzett mélyinterjús kutatás és munkaszervezetünk tapasztalatai alapján partnereinknek nem minden esetben volt lehetősége korábban felkeresni településünk garantált programhelyszíneit, így sok esetben nem teljeskörűek a szolgáltatók ismeretei Gyenesdiás kínálatáról. Ahhoz, hogy személyes élményeken keresztül ismerjék meg a helyszíneket, ezáltal hiteles ajánlással tudják vendégeiket – legyen szó szállásadói, vendéglátó, vagy egyéb szolgáltatói ajánlásról – ellátni információval a különböző helyszínekről, programlehetőségekről, 3+1 alkalmas study tourt szerveztünk és közös bejárásra invitáltuk az érdeklődőket.

A jó hangulatú programsorozaton nagyon lelkes és érdeklődő csapattal jártuk be a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujának fontos programhelyszíneit, és pillantottunk be a kulisszák mögé is.

A Sportlőtér Centrumban Keczeli Zoltán, a Lövészklub elnökének vezetésével jártuk be a 25 méteres pisztoly/marok lőfegyver lőteret, a 100 méteres belövő pályát, a mozgócéllövő pályát – ahol a gyerekpálya is helyet kapott –, majd az agyaggalamb céllövő pályát. Megtudtuk, hogy az igazán egyedi élményt nyílt napokon előzetes bejelentkezéssel bárki kipróbálhatja, sőt, lehetőségünk volt a koncentrációs képesség tesztelésére is.

A Festetics Imre Élményközpontban a Természet Házát, az Állatparkot és Vadfarmot Varga Péterné Judittal, a központ nemrég megbízott új vezetőjével jártuk körbe. A Bakonyerdő nem éppen kicsi „birodalmában” tervekről, új programokról is hallottunk, de a 2 hetes csíkos vadmalacok és a többi cukiság is biztosan visszatérésre csábít mindenkit.

A Ligetplex mozi, a Balaton legnagyobb és legmodernebb mozija sokakat lenyűgözött. A mozitermeken kívül a gépterembe is betérhettünk, ismerkedve a filmvetítés rejtelmeivel.

A Sportházat körbejárva megismerthettük az esős időre is remek programlehetőségeket kínáló helyet, ahol a különféle aktivitások széles palettája érhető el.

A Pásztorházban a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár kis csapata fogadta a program résztvevőit. Szabó Zsolt Szilveszter, a JAMK igazgatója átfogóan ismertette Gyenesdiás izgalmas és széles kulturális programkínálatát, a Hársfalvi házaspár pedig a nagy népszerűségnek örvendő Kézműveskuckó garantált programhelyszín nyújtotta lehetőségeket, és az egyedülálló avar történeti kiállítást mutatta be.

A Kerámiaháznál és a Miska Pincénél a Pék házaspár betekintést engedett izgalmas, küzdelmekkel tarkított élettörténetükbe, ami Gyenesdiásra és a település egyik nevezetességévé váló Kerámiaház megszületéséhez vezetett. A korongozási lehetőség mellett a résztvevők a település legújabb ékkövét, a Miska pincét is megtekintettük. Az egyedülálló értékmentésként Gyenesdiáson újjászületett 171 éves boronapince, és a benne helyett kapott, igazi hungarikumnak számító Miska-kancsókból álló gyűjtemény ünnepélyes avatására 2022. május 30-án kerül sor.

A Pékmúzeum, a Festetics Fűszerkert és Herbárium otthonául szolgáló Diási vízimalmot a természetgyógyász-fitoterapeuta, gyakorló füvesasszony és mesemondó Wágenhoferné Pohl Magdolna mutatta be látogató csoportunknak. Gyenesdiás egyik legújabb attrakciója a nyári szezonban minden napos nyitvatartással várja a betérő vendégeket, vezetett programokat is kínálva kisebbek és nagyobbak számára, de akár csak egy hűsítő mentás felfrissülés erejéig is.

Livi Állatfarmján háztáji állatokkal ismerkedhetnek meg a vendégek, így ezt tették a szakmai programunk résztvevői is. Házigazdánk, Magyar Lívia mesélt a kezdetekről, és bemutatta az udvar lakóit.

A Darnay pince, Gyenesdiás egyik legrégebbi épülete. A múltidézést követően a házigazdák – Somogyi Zoltán és felesége – borkóstolóra is megvendégelte társaságunkat. A környéken egyedi szolgáltatás – a kínálatukban szereplő vezetett borkóstolók – a vendégek körében is nagy népszerűségnek örvendenek.

Vaszkó Ernő az antik kályhák és öntödei termékek restaurátora, s egyben szenvedélyes gyűjtője bemutatta jelenlegi csodás kollekcióját. (Az országos szinten egyedi gyűjtemény jelentős része jelenleg Budapesten és Vácott látható). Ernő mindig szívesen mesél az érdeklődőknek a munka buktatóiról, hogy születnek újjá a több 100 éves rozsdás vasak.

A helyi study tour a garantált programhelyszíneken túl vendéglátóegységeket is érintett (mint Piroska Csárda, Torony Csárda, Anita Étterem), lehetőséget biztosítva számukra is, hogy bemutathassák szolgáltatásaikat, megmutathassák egyediségüket. Az esték így kötetlen beszélgetéssel zárultak, jó alkalmat teremtve a közösségépítésre, együttműködések erősítésére, a jövő közös formálására.

Májusban még sor kerül egy igazi csapatépítő programra a Kajaksziget szervezésében, de ezzel nem ér véget a sorozat.

A résztvevők és a vendéglátók pozitív visszajelzései és a már megmutatkozó együttműködések tükrében eredményesnek értékeljük a partnereink számára biztosított study tourt, ezért a jövőben is folytatni szeretnénk a sikeres kezdeményezést.

Bármilyen kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre!

Gyenesdiási Turisztikai Egyesület / Tourinform Gyenesdiás
8315 Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu