Keszthelyi-hegység kerékpártúrák

A Keszthelyi-hegységben vezető túrák a magas szintkülönbségek ellenére kezdõknek is ajánlhatók.

Túrák a Keszthelyi-hegységben

A. Az egyik legszebb túra a Keszthelyi-hegységben. A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A Bringakörútról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnét egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra. A következő rész kissé meredek ugyan, de a táj mindenkit kárpótolni fog. Kisebb emelkedők és lejtők váltják egymást a Büdöskúti pihenőig. Innen kellemes lejtő következik, árnyas erdőben, egészen Balatongyörökig. Ha jó kondiban van, ajánlható még a Garga-hegyi (Bél Mátyás) kilátó megmászása.

B. Ha még Büdöskút előtt Vállus felé kanyarodunk, néhány keményebb emelkedő vár ránk. Várvölgyön a Lesencék felé kanyarodva igazi vidéki látkép tárul elénk, szőlőskertekkel, sűrű erdőkkel. Tapolcán a legfontosabb látnivaló a Tavasbarlang, és a Malom-tó. A Szent György-hegy mellett kerekezünk le Szigligetre, aztán a bringakörúton haza.

C. Keszthelyről indulhatunk nyugati irányba is felfedezni a hegységet. Cserszegtomaj érintésével érünk Rezibe, ahol a falu felett egykor vár állott – ma kőhalom. A romokhoz a végén meredek út vezet fel, de az elénk táruló panoráma kárpótolni fog. Reziből kanyargós lejtős út vezet Zalaszántóra. Ódon 13. szd-i templom, kis kápolna, Európa legnagyobb sztupája teszi romantikussá a képet. Mindezt fűszerezhetjük egy kis kitérővel a kedves Tátika romhoz. Zalaszántóról hosszú egyenes út vezet Várvölgyre, néhány emelkedő Vállusig, aztán Büdöskúttól Balatongyörökön keresztül, vagy Felsőgyenesen át közvetlenül Keszthelyre kerekezhetünk haza.

D. A Keszthelyi-hegység várja a terepező kerékpárosokat is. A két legfontosabb földutat tüntettük fel a térképen, három pihenővel. Gyenesdiásról egy darabig a kellemes erdei piros turistaúton haladhatunk (pihenő: Hatlábú Pajta), majd egyenesen az aszfaltozott erdészeti útig, ott jobbra fordulva Büdöskúti pihenőig emelkedik az út. A pihenő után a zöld jelzésen szinte Vonyarcvashegyig gurulhatunk. (pihenő: Cseri Kapu). Ezeket az utakat bárki használhatja, de a sisak itt kötelező!

Forrás: www.west-balaton.hu

Térképért, további tippekért forduljon a Tourinform irodához!