Kerámiaház és Miska pince

A Pék család varázslatos “kerámia erdejében” érdemes elveszni hosszabb, rövidebb időre.

Gyenesdiásra beérve az egyik legjellegzetesebb épület a J&A Kerámiaház, amelyet a Pék család vett a szárnyai alá, és alakította ki lenyűgöző portáját a hagyományokat, építészeti és kulturális értékeket tiszteletben tartva. A közel 160 éves vályogból épült ház restaurációjára 1992-ben került sor. A régi falakra új tetőszerkezet került a régihez hasonlóan nádból. Külső megjelenésében a ház a Balaton parti népi építészet emlékeit őrzi. A mai napig lakóházként és üzletként üzemel.

A porta három részből áll; Kerámiaház, Keramikustanoda és Miska pince várja az érdeklődőket.

A Kerámiaházban Magyarország legjelentősebb fazekas hagyományokkal rendelkező régióiból származó kerámia dísz- és használati tárgyait tekinthetik meg a látogatók, és tetszésük szerint válogathatnak a kézműves alkotásokból.

A Keramikustanodában a család ellesheti a mesterség fortélyát és izgalmas titkokat ismerhet meg. A tulajdonos tanár házaspár szívesen vezeti be az érdeklődőket az agyagművesség és a korongozás rejtelmeibe. A kerekeskútnál kialakított kis Állatkertben különféle (kerámia) állatcsaládok élnek. Az Ajándéksarokban pedig minden kisgyermek választhat magának valami apróságot emlékbe.

A Pék család legújabb álma valósult meg, amikor felépítették a porta harmadik elemét, a Miska pincét. Az épületnek igen különleges története van. Ezúttal a Zalai-hegyvidék egy rejtett kis szegletéből, Rádiházáról áttelepített 171 éves boronapince újjászületésének lehettünk tanúi. A lakóházzal egyidős pince elemeire szedve került szállításra, majd fáradhatatlan kitartással és András gondos munkája által restaurálva épült újjá. Az épület különleges gyűjteménynek és annak a bálványos regős présnek ad otthont, amelybe annak idején a mester az 1851-es évszámot véste, és amelyet szintén az enyészettől mentett meg a lelkes család.

Garantált programhelyszín
Nézze meg hogyan készülnek az agyagedények, és ha kedvet kap, akár ki is próbálhatja a korongot főszezonon kívül, előzetes bejelentkezéssel bármelyik napon.
Hol? Gyenesdiás, Kossuth L. u. 103.
Tel.: +36 31/781-9276; +36 31/782-5109 (bejelentkezés)
A program díja: 1.000Ft/fő