Gyenesi Miska pince

Gyenesdiás legújabb ékköve immáron megtekinthető

Helyiek és a Gyenesdiáson áthaladók is hónapok óta érdeklődve figyelik a Kerámiaház udvarán történő változásokat. Egy csodálatos értékmentő projekt valósult meg. A település nyugati határában, a körforgalom közelében található Kerámiaházat megálmodó és üzemeltető Pék házaspár, Julika és András már sokszor ámulatba ejtett minket áldozatos munkájával, zeneszeretetük közösségépítő erejével, életszeretetével és a múlt értékei iránt érzett tiszteletével.

Ezúttal a Zalai-hegyvidék egy rejtett kis szegletéből, Rádiházáról áttelepített 171 éves boronapince újjászületésének lehettünk tanúi. A lakóházzal egyidős pince elemeire szedve került szállításra, majd fáradhatatlan kitartással és András gondos munkája által restaurálva épült újjá.

Az értékmentéssel a Pék családnak egy régi álma valósult meg.

„A kitűzött cél az volt, hogy egy olyan autentikus teret hozzunk létre, amely megjelenésével illeszkedik az épületegyüttesbe, és funkciójában is kapcsolódik a hagyományőrző életformánkhoz. Reményeink szerint lehetőséget biztosítva egyfajta továbblépéshez, amely nemcsak a Kerámiaház kínálatát, de a településünk és régiónk attrakcióit is bővíti. Meglepetés borítékolva! A történet tavasszal folytatódik.”

Ünnepélyes avatásra a bálványos, végorsós regős prés születésnapján, 2022. május 30-án kerüt sor, amikor az épület új funkciót kapott. Egy tizenegy éves álom válhatott valóra a Miska Pince megnyitásával. Zentai Gábor népművelő, a tapolcai Batsányi János Művelődési Központ egykori igazgatójának több, mint 40 vándorkiállítást megélt, egyedülálló miskakancsó-gyűjteménye kapott méltó helyet a pince megújult falai között. A hungarikumnak számító, jellegzetes formájú és díszítésű ólommázas cserápkancsó lett az új gyenesdiási látványosság névadója is. A boronapince falai között, az ország különböző részeiről származó miskák között megelevenedik egy szelet a magyar kultúrtörténetből.

A Miska Pince történetét Pék András foglalta írásba. A könyv az alábbi képre kattintva online, lapozgatós formában is elérhető.

Az értékmentő projekt részleteiről a likebalaton.hu cikkében olvashat.
Fotók: Pék család

További információ:
Kerámiaház, Pék András és Julika
8315 Gyenesdiás, Kossuth L. u. 103.
+36 70/208-1325, +36 31/782-5109