Mesterségek nyomában Gyenesdiáson

Interaktív foglalkozások a mesterek birodalmában.

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja a család minden tagja számára tartogat izgalmas, érdekes perceket. Ezúttal különböző mesterségek rejtelmeibe vezetjük az érdeklődőket.

Egy másik ősi mesterség fortélyait a Kerámiaházban, avagy a Keramikustanodában leshetjük el. Az agyagművesség története évezredekre nyúlik vissza. A földművelés során megismert agyagot megmunkálták, majd később a formázás megkönnyítésére megalkották a fazekaskorongot. A Kerámiaház korongozósarkában bárki kipróbálhatja a mesterséget a tanárházaspár, Julika és András segítségével (előzetes bejelentkezés szükséges).

Darnay pince, kiállítótér és bemutatóudvar: Dornyay Béla kutató, tanár, muzeológus, aki később nevét Darnay-ra változtatta, az I. világháború utáni években a Gyenesdiáson megörökölt rozzant, öreg borpincében művelődéstörténeti és néprajzi kincseket látott, és ezért lebontás helyett őseredeti állapotába helyreállíttatta. Ma a törökkori boronapincében, a kis kiállítótérben és bemutatóudvaron a település és a Balaton-felvidék szőlészeti és borászati múltjával, valamint a névadó dr. Darnay-Dornyai Béla kiváló magyar tudós életútjával és munkásságával ismerkedhetünk – akár egy pohár bor mellett.

A 2021. tavaszán megújult Diási malomban megnyíló Pékmúzeumban a pékek munkájával ismerkedhetünk meg, de a malom működését is tanulmányozhatjuk.

A gyenesdiási antikkályha-gyűjteménybe, más néven a „kályhakórházba” kerülő antik darabokat a „kályhadoktor” hatalmas szakértelemmel és odaadással veszi kezelésbe, és menti meg a kincseket az enyészettől, vagy éppen a beolvasztástól. A gyűjteményben a csodálatos vaskályhák mellett használati tárgyak is megidézik a múltat.

A Lőtéren a vadászok életébe kaphatunk bepillantást, már legalábbis ami a fegyverhasználatot illeti. Sőt, nyíltnapokon ki is próbálhatjuk a különböző fegyvereket.

Livi állatfarmján a háztáji állatok gondozásával járó örömöket és kihívásokat ismerhetjük meg, hiszen a bátrabbak akár a kecskefejést is kipróbálhatják.

A Pásztorházban található Kézműveskuckóban a bőrművesség és ékszerkészítés alapjaival ismerkedhetünk kedd délelőttönként. Emlékbe elkészíthetjük gyöngyből saját ékszerünket is akár.

További információ:
Tourinform Gyenesdiás
Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel: 83/511-790
gyenesdias@tourinform.hu